Завантаження ...
Новобудови Києва

Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії

Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото

Сьогодні найбільше свято всіх закладів, що збирають та зберігають культурну спадщину, – Міжнародний день музеїв.

Його відзначають 18 травня у багатьох країнах світу. Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували 1977 року. Тоді ж запропонували девіз свята: «Музеї — важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

З 1992 року в кожного Дня музеїв є своя тема, яку визначає Міжнародна рада музеїв. Тема цьогорічного Міжнародного дня музеїв звучить так «Музеї: освіта та дослідження».  Музеї все більше стають центрами навчання, де відвідувачі можуть дізнатися багато цікавого й корисного. Музеї сприяють допитливості, творчості та критичному мисленню. 

Місто Славутич також має свій музей. Саме він є тією сполучною ланкою, яка з’єднує минуле нашого міста із сьогоденням. Краєзнавчий музей міста Славутича і Чорнобильської АЕС було відкрито 2007 року. Музей розташовано в центрі міста, у приміщенні колишнього будинку культури «Енергія».

Експозиції музею розкривають історію і сьогодення міста Славутича та історію Чорнобильської атомної електростанції. У музеї представлено матеріали про будівництво найпершої атомної електростанції в Україні, місто-супутник АЕС Прип’ять, аварію на ЧАЕС та ліквідацію її наслідків, будівництво об’єкта "Укриття", Зону відчуження, участь світової спільноти у зведенні нового безпечного конфайнменту. 

Окрему залу присвячено будівництву Славутича – наймолодшого міста в Україні, яке адміністративно належить до Київської області, проте фактично є Чернігівщиною.
Загалом музей має п’ять експозиційних залів («Історія міста Прип’яті та Чорнобильської АЕС: події, факти, документи», «Будівництво міста Славутича», «Славутич – наш дім». «Прип’ять: за мить до…» , «Зала Слави і Пам’яті») та виставкову галерею.

Музей став невід’ємною частиною в навчально-виховному процесі для школярів. Тут проводяться уроки, лекції, майстер-класи для учнів славутицьких шкіл. Музей  був і є простором для вільного діалогу про атомну енергетику, радіаційну безпеку, місцем зустрічі зі свідками історії. А ще сьогодні вкрай важливо доносити  дітям унікальність української народної спадщини, яка має тисячолітню історію. І цю місію славутицький музей намагається виконувати.

Краєзнавчий музей міста Славутича і Чорнобильської АЕС долучається до відзначення Міжнародного дня музеїв і чекає своїх відвідувачів у суботу, 18 травня, з 10.00 до 16.00. Приєднуйтесь до музейних екскурсій, зокрема і віртуальних, та проводьте вихідний день цікаво й корисно. 

Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №1
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №2
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №3
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №4
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №5
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №6
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №7
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №8
Міжнародний день музеїв у Славутичі: Погляд на спадщину через призму історії фото №9

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: