У Славутицького музею новий директор

У Краєзнавчого музею Славутича та Чорнобильської АЕС – новий керівник. Редакція нашого інформаційного порталу slavutych.info вирішила більше дізнатися, хто тепер очолює Славутицький музей і які плани має на меті новий керманич.

У Краєзнавчого музею Славутича та Чорнобильської АЕС – новий керівник.

Редакція нашого інформаційного порталу slavutych.info вирішила більше дізнатися, хто тепер очолює Славутицький музей і які плани має на меті новий керманич.

Знайомтеся – це Кристина Бельченко. Молода і активна  - вона добре знає, як повинен працювати сучасний музей. І, звісно, має чимало планів щодо оновлення та змін у музеї Славутича.

«Я славутичанка, з 1991 року проживаю у Славутичі. З 2012 по 2020 рік я вже працювала у нашому музеї на посаді екскурсовода і молодшого наукового співробітника. Потім деякий час працювала в «Агенстві регіонального розвитку», очолювала там Туристично-інформаційний центр. З туристами уже не перший рік працюю. Я маю фахову освіту, навчалась в Національній академії керівних кадрів культури і мистецтва, на відділенні «Мистецтвознавство», і на момент навчання вже проходила практику в різних музеях України», - розповідає новопризначена директорка Славутицького музею.

Окрім цього, Кристина Бельченко є головою правління БФ «ЧАЕС. Славутич. Розвиток». Буквально вчора, 29 травня, було презентовано успішне завершення грантового проєкту Програми розвитку ООН «Створення комплексного міжгалузевого управлінського механізму кризового реагування в громаді міста Славутич», здійснював впровадження якого саме цей благодійний фонд.

Читайте також: «Так, в нашій країні війна. Ми боронимо наші кордони, і наші люди потребують захисту, потребують допомоги і підтримки. І ця підтримка у нас сьогодні справді є», - Юрій Фомічев

Безумовно, у нового молодого керівника завжди повно нових ідей, проєктів і планів щодо змін.
 

«Я дуже не люблю говорити про плани. Звичайно, їх дуже багато. Перше. У нас є шикарні зали, в самій назві ми маємо місто Славутич і Чорнобильська станція. Є дуже багато того, що треба оновити чи додати. Адже останні роки були дуже насиченими подіями, і, нажаль, це не відображено в залах музею.

Я вважаю, що це перше, що треба привнести в музей. Це саме ті події, які відбулися у 2022 році і які тривають зараз, показати і вчити наших дітей наочно, щоб вони бачили, що відбувалося на території міста Славутича, на території станції. Також розповісти про те, що досі наші хлопці-нацгвардійці з ЧАЕС досі перебувають у полоні. Нажаль, цього немає в музеї. Я хочу, щоб це обов’язково було», - каже Кристина.

Зазвичай краєзнавчі музеї відображають історію населених пунктів, де знаходяться. Тому зрозумілим є бажання директорки зібрати матеріали про події сучасності, що пов’язані з війною та людьми, і зробити це так, щоб прийдешні покоління могли доторкнутися до історії рідного краю, почувши розповіді очевидців, побачивши фото, відео та експонати, дізнавшись, як це було насправді.

«Я хочу звернутися до славутичан, якщо у наших місцян є речі, які пов’язані з подіями 2022 року, чи то талончики на хліб, чи то прапори, з якими йшли на мітинг, або світлини, які ніде не розміщувались в інтернеті, будь ласка, обов’язково приносьте все до музею, тому що нам потрібно наповнювати цю експозицію саме такими матеріалами, щоб це люди могли бачити, доторкнутися до цього.

Щодо будівництва міста - нам пощастило. Ми молоде місто, і вся інформація щодо будівництва Славутича збереглася, і вона вже є в музеї.

Зараз уже час додавати уже нові штрихи до нашої історії, і зараз саме це потрібно доповнювати», - закликає Кристина.



Також у Краєзнавчому музеї Славутича і Чорнобильської АЕС змінився графік роботи. Відтепер музей працює з понеділка до суботи, інколи і в неділю також.

«У нас дуже важливе оновлення, що ми тепер працюємо і в суботу, з 9 до 16 години. У неділю можемо працювати також, але за попередньою домовленостю, зателефонувавши за номером +380 95 537 7924», - повідомляє новий керманич закладу.



Нагадаємо, Краєзнавчий музей Славутича і Чорнобильської АЕС розпочав свою роботу у 2007 році. А ще у 1993 році Краєзнавчий шкільний музей був створений у Славутицькій школі №3 учителем історії Євгенієм Алімовим, цей музей пізніше і став основою міського. А директором було призначено Євгенія Абдулаєвича, який очолював цей заклад протягом багатьох років.

За словами Кристини, Євгеній Абдулаєвич Алімов, перший директор Славутицького музею, і далі залишається працювати у колективі, але на іншій посаді.

Побажаємо колективу музею, на чолі з новим директором Кристиною Бельченко, успіху і процвітання, цікавих історій і захоплюючих експозицій!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: