Завантаження ...
Новобудови Києва

Проєкт “Хочу жити” показав фото Захисника ЧАЕС, славутичанина Романа Горілика після двох років у російському полоні

Проєкт “Хочу жити” показав фото Захисника ЧАЕС, славутичанина Романа Горілика після двох років у російському полоні фото

Проєкт "Хочу жити" відкрив шокуючу реальність стану українських військовополонених, зокрема Романа Горілика, після двох років перебування у російському полоні.

Фотографії, оприлюднені у рамках проєкту, свідчать про жахливі умови та страждання бранців, що викликають асоціації з найтемнішими сторінками історії людства.

Роман Горілик та ще 74 українці були звільнені 31 травня з російських катівень у рамках обміну військовополоненими. Вони були заручниками російської влади з моменту їх затримання в березні 2022 року. Стан Горілика та інших військовополонених свідчить про неймовірну жорстокість російського полону.

Роман — старший контролер КПП з охорони Чорнобильської атомної електростанції. Його та ще 168 нацгвардійців, які служили на охороні ЧАЕС, захопили росіяни та вивезли з України через територію Білорусі у березні 2022 року. Зараз 89 з них залишаються у полоні, і російська сторона використовує їх як засіб обміну на затриманих у боях російських військовослужбовців.

На фотографіях Романа Горілика видно, як він суттєво втратив вагу та яким жахливим став стан його здоров'я під час перебування у полоні. Його стан є лише однією зі складових жахливої реальності того, що переживають українські військовополонені.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що всі повернені з полону свідчать про тортури та жахливі умови утримання. Багато з них потребують негайного медичного втручання та реабілітації після того, як вони втратили не лише свободу, але й здоров'я у російських тюрмах.

Не пускати спостерігачів до військовополонених з порушенням положень Женевських конвенцій — свідома та цілеспрямована політика російської влади. Це робиться спеціально, щоб Міжнародний Червоний Хрест не міг зафіксувати те, як російська сторона поводиться з військовополоненими. Щоб приховати від світу нелюдське ставлення росії до українців, буквально політику геноциду українського народу. Повернення всіх військовополонених та цивільних заручників із російського ГУЛАГу – пріоритет України - додають в проєкті.

89‬ нацгвардійців, які боронили Чорнобильську атомну електростанцію, вже третій рік перебувають у ворожому полоні у справжньому пеклі. ВОЛЮ ЗАХИСНИКАМ ЧАЕС! Разом та до кінця!

Фото: Проєкт “Хочу жити”

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: