Завантаження ...
Новобудови Києва

Соціальні послуги для звільнених з полону та їхніх родин: як і де отримати допомогу

Соціальні послуги для звільнених з полону та їхніх родин: як і де отримати допомогу фото

Військовополонені, звільнені з полону, та члени їхніх родин мають можливість отримати необхідну допомогу та послуги в момент, коли вони цього найбільше потребують. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики України.

Де можна отримати соціальні послуги

Звільнені військовослужбовці та цивільні можуть отримати соціальні послуги одразу після звільнення в центрі реінтеграції або закладі охорони здоров’я, а після повернення додому — за місцем проживання. Родини полонених отримують послуги як під час полону рідних, так і після їхнього звільнення.

Для отримання соціальних послуг можна звернутися до:

  • Структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Контакти можна знайти на сайті обласної адміністрації за місцем проживання або перебування.
  • Організацій або установ, які надають соціальні послуги за місцем проживання або перебування.
  • Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання або перебування.

Хто може допомогти у зверненні за соціальними послугами

За згодою звільненої з полону особи або членів її родини, інші уповноважені особи можуть звертатися за соціальними послугами від їхнього імені:

  • Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими інформує структурний підрозділ з питань соціального захисту населення в приймаючій громаді про прибуття звільнених осіб для організації надання соціальних послуг.
  • Керівник центру реінтеграції або закладу охорони здоров’я також інформує про потребу в соціальних послугах.

Фахівці центрів реінтеграції та закладів охорони здоров’я співпрацюють з надавачами соціальних послуг та місцевими органами влади для забезпечення соціальної та професійної адаптації звільнених з полону осіб. Вони також організовують надання психологічної допомоги та можуть звертатися до соціальних служб у разі впливу соціальних умов на психічне здоров’я.

Додаткова допомога під час виписки

Під час виписки з закладу охорони здоров’я можуть допомогти:

  • Особистий лікар, який надає рекомендації щодо необхідності соціальних послуг, в тому числі влаштування до соціальних закладів для отримання стаціонарних соціальних послуг, соціальної та професійної реабілітації, психологічної допомоги.
  • Психолог або лікар-психолог, який надає рекомендації щодо подальшого надання психологічної допомоги лікарем загальної практики, відповідними службами військової частини та мультидисциплінарною командою.

Для кожної звільненої з полону особи та її родини визначається фахівець соціальної сфери або кейс-менеджер, який допомагає в організації соціальних послуг та іншої допомоги.

Фото: Обмін полоненими 31 травня 2024 року (Фото:Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими/Telegram)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: