Завантаження ...
Новобудови Києва

Влада + Громада: у Славутичі впроваджується проєкт Ради Європи - Громадські асамблеї. Як це відбувається

Влада + Громада: у Славутичі впроваджується проєкт Ради Європи - Громадські асамблеї. Як це відбувається фото
У Славутичі реалізується проєкт  Ради Європи –  «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період», завдяки якому у 2024 році буде надано комплексну експертно-методичну підтримку у впровадженні Громадських асамблей.

В Україні вперше реалізується цей проєкт, для якого обрано територіальні громади Славутича і Звягеля. Але це далеко не перший приклад співпраці Ради Європи зі Славутичем.


За словами директора КП «Агенство регіонального розвитку» м.Славутич Арини Старовойтової, ще у 2022 році АРР розпочало співпрацю щодо реалізації проєкту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період».

«У проєкті ми рухаємося за трьма компонентами: реалізуємо міську «Програму підтримки волонтерства», оновили та внесли зміни до чинного «Статуту Славутицької громади» згідно з новим законодавством України та європейськими стандартами, а також розпочали новий компонент - впровадження інструменту Громадської асамблеї, як сучасного інноваційного, для прийняття виважених рішень з урахуванням думки громадян. Це деліберативна або іншими словами дорадча демократія», - повідомляє Арина Старовойтова.

Деліберативна демократія - це співпраця влади і громади у прийнятті політичних рішень чи спірних питань, що виникають під час раціонального і аргументованого публічного дискурсу, направленого на пошук спільного виваженого рішення. Це може допомогти в пошуку рішень для найскладніших проблем, покращити результати розроблених раніше проєктів та сприятимуть довірі між громадянами та публічною владою.

«Наша участь у цьому проєкті стала можливою завдяки системній, з 2017 року, роботі Офісу підтримки громадських ініціатив, що працює в Агентстві і знаходиться на другому поверсі БК «Енергія». Славутич вдало демонструє успішні практики залучення громадян до прийняття рішень і тому, пройшовши відбір і низку співбесід з експертами Ради Європи, ми стали однією з двох українських громад, які будуть вперше в історії нашої держави впроваджувати цей інструмент дорадчої демократії, більше того - Громадські асамблеї вже діють в різних країнах Європи, але в Україні, і зокрема в Славутичі, ми вперше будемо це робити в жорстких умовах війни. За нами, зокрема за Славутичем та Звягелем, громада якого також пройшла відбір, сьогодні спостерігатиме вся Україна, щоб надалі запозичити наш позитивний досвід і перші результати у впровадженні Громадської асамблеї», - акцентує пані Арина.


Громадська асамблея складатиметься з групи людей (зазвичай від 40 до 150), які є членами певної громади. Члени обиратимуться випадковим чином, але у такий спосіб, щоб зрештою на рівні групи вони відображали ширшу спільноту на основі певних основних демографічних показників (стать, вік, рівень освіти, місце проживання тощо).
Члени асамблеї формуватимуть різноманітні пропозиції щодо заздалегідь визначеної теми для тих, хто приймає рішення, надаючи таким чином цінний внесок у розробку політик.

Команда ГА, яка працюватиме разом протягом усього процесу і забезпечуватиме реалізацію проєкту у громаді, складатиметься з координаторів, провідних експертів, головних фасилітаторів, представників органів влади, дизайнерської команди та команди підтримки.

Реалізаціє проєкту триватиме кілька місяців. За підсумками фази обговорення відбудеться голосування Громадської асамблеї. Рішення буде надано міській владі як рекомендації до вирішення обговорюваної проблеми.

Нагадаємо, slavutych.info уже повідомляв, що Меморандуми про співпрацю Ради Європи зі Славутичем та Звягелем були підписані у березні цього року. А у травні було відбібрано координаторів Громадських асамблей, які пройшли курс тренінгових занять, організованих Радою Європи.



Читайте також: Славутич – перший: Рада Європи запускає проєкт деліберативної демократії в Україні (фото)

Днями аналогічний тренінг онлайн також проведено для представників влади цих двох громад. 

За інформацією команди проєкту Рада Європи: громадська участь, у тренінгах взяли участь18 представників та представниць Звягельської та Славутицької міських рад.




Завдяки Громадським асамблеям мешканці міста зможуть впливати на прийняття рішення владою. Приємно, що Славутич у цьому напрямку буде одним з перших в Україні. 

Далі буде.

Фото з доступних джерел
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: