Завантаження ...
Новобудови Києва

У Славутицького центру соціально-психологічної реабілітації для дітей - новий керівник

У Славутицького центру соціально-психологічної реабілітації для дітей - новий керівник фото

У Славутицькому центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей «Родинний затишок» (раніше Дитячий будинок) призначеного нового керівника. Уже другий місяць заклад очолює молода, енергійна і талановита славутичанка - Дар’я Мельник.

Дар’я народилася у Славутичі, після закінчення школи №1, вступила до вишу - Чернігівської філії Рівненського інституту слав’янознавства, на факультеті психології.

«Відразу відчула себе в своїй стихії, тому що це мені цікаво. Людина - для мене велика цінність і інтерес. Ще з дитинства, в школі, пам’ятаю, як вчителька щось розповідала, а я більше дивилася на те, як вона говорить, в якому вона настрої. Я вже аналізувала, думала про це. Аналізувала своїх однокласників, людей у тому суспільстві, де я знаходилась. Я гарно навчалася в інституті, була однією із кращих на потоці», - розповідає вона.



Першим місцем роботи за фахом став Соціально-психологічний центр м.Славутич, де дівчина працювала практичним психологом.

«Працювала зі складними категоріями: це і ветерани, і члени сімей загиблих, і діти військових, і військовополонені, різні категорії травмованих людей», - згадує Дар’я.

Щоб бути гарним фахівцем своєї справи, молода психологиня продовжує навчатися, проходить різноманітні спеціальні курси за кордоном і в Україні, онлайн і за місцем проведення. Проводить заняття для дітей з арт-терапії у Палаці дітей та молоді, працює з дорослим населення у «Центрі первинної медичної допомоги» (КНП «Славутицька міська лікарня»).

Працюючи в СПЦ і донині, вона співпрацює із Всеукраїнською спільнотою дружин загиблих воїнів «Ми разом», веде групу психологічної підтримки «Новий подих».

На посаду директора Центру соціально-психологічної реабілітації її призначено майже місяць тому.

За словами Дар’ї, зараз у закладі перебуває троє дітей, ще дев’ятеро з квітня 2022 року знаходяться у Греції. Всього дванадцять вихованців. Це діти, які попали в складні життєві обставини, діти-сироти, діти, чиї батьки позбавлені батьківських прав.



Директорка розповідає, що постійно спілкується з дітьми, які знаходяться за кордоном, де для них створені прекрасні умови для життя та розвитку. Вони туди потрапили завдяки безпековій програмі Нідерландів. Але у липні програма добігає кінця, і треба вирішувати питання перебування дітей за кордоном, чи повернення додому.

Очільниця Центру каже, що днями відбулась онлай-конференція, за участі представників влади Греції, консула України в Греції, адміністрації оздоровчого закладу, де знаходяться славутицькі діти, та представників нашої міської влади.

«Під час розмови наші друзі із Греції запевнили, що зроблять все необхідне, щоб діти залишилися в безпечних умовах перебування, тобто там, де вони знаходяться зараз.

Але якщо будуть складнощі, то дітей потрібно буде повертати в Україну, але не в Славутич. Наше місто знаходиться не далеко від кордону, тому вихованців центру потрібно буде розмістити в іншому закладі. І про це вже також ведуться попередні домовленості», - акцентує вона.

Ще одне важливе питання, яке хвилює новопризначену директорку, є опіка над 9-річною дитиною, що перебуває у закладі. Окрім багатьох проблем зі здоров’ям, дитина страждає на епілепсію.

«Буває, що й тижнями нема нападів, а інколи буває, що по п’ять-десять раз на день. І це дуже страшно. Дитина втрачає свідомість, синіє, іде піна. Дитину обстежують і лікують, зараз виписали із Чернігівської обласної дитячої лікарні. Попереду обстеження – МРТ. А так ми шукаємо спеціалізований заклад для дитини, де вона буде під наглядом лікарів постійно і, у разі потреби, отримає одразу належну медичну допомогу», - розповідає директорка закладу.


Читайте також: «Людям потрібні люди, щоб зцілюватися і відновлюватися», - Дар’я Мельник

Отримавши керівну посаду у Центрі, Дар’я хоче реалізувати свою мрію – надавати психологічну підтримку дітям, що постраждали від війни. Вона каже, що для цього у Центрі створені всі умови, і вона сподівається на підтримку влади у цьому питанні. Для цього потрібно створити групи денного перебування у Центрі. Для цих дітей будуть проводитись тренінги з реабілітації та відновлення.

Вона розповідає, що зараз існує велика проблема у дітей, створена війною. І якщо завчасно не почати працювати над цим, ми можемо втратити ціле покоління.

«Я не прошу коштів навіть. Знаю, що для реабілітації лише потрібно місце і люди, де вони будуть зцілювати один одного. Це така атмосфера безпеки, де тебе приймуть і вислухають. Людям потрібні люди, щоб зцілюватися і відновлюватися», - стверджує досвідчена психологиня Дар’я Мельник.

Повну версія інтерв’ю з директором Славутицького центру соціально-психологічної реабілітації для дітей «Родинний затишок» Дар'єю Мельник розміщено у нашій рубриці «Погляди».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: