Завантаження ...
Новобудови Києва

Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв

Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото

У День етнографа відвідайте музей!

17 липня в Україні відзначають День етнографа. Свято започатковане на честь знаменитого етнографа й мандрівника українського походження Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая,  який народився саме цього дня 1846 року. Також липень – це  пора, коли проводять найбільшу кількість етнографічних експедицій та заходів.

Хто ж такі етнографи?

Це люди, які присвятили своє життя етнографії – науці, що вивчає народи, їхню культуру та побут. Тобто етнографія – це історія народу, яка включає в себе історію його житла, одягу, харчування, родинного укладу. Це історія народного світогляду, народних знань, вірувань, а також марновірства, обрядів і звичаїв.

Особливо важливою є роль української етнографії зараз, коли російська агресія спрямована на знищення нашої духовності та ідентичності. Спільними зусиллями етнографи та музеї працюють над збереженням культурної спадщини для майбутніх поколінь. Музеї слугують сховищами для етнографічних артефактів, які етнографи збирають під час своїх досліджень. Ті знання, якими музеї діляться з відвідувачами – це також частинка невтомної праці етнографів і краєзнавців.

До 17 липня музеї організовують тематичні лекції, запрошують на безкоштовні екскурсії, виставки.

Відвідати таку екскурсію можна і в Краєзнавчому музеї міста Славутича і Чорнобильської АЕС. Тут є «Народознавча кімната», де проводяться екскурсії з циклу «Вивчаємо давні традиції». У музеї зібрано предмети матеріальної культури: одяг, знаряддя праці, предмети побуту. Серед унікальних експонатів – старовинні українські рушники та сорочки, вишиті майстринями Чернігівщини. 

Предметом етнографії також є гончарство, яке несе в собі неоціненну інформацію про минуле нашого народу (вироби з глини слугують людині вже 10 тисяч років). Гончарство міцно пов’язане з життям і побутом українців, є невід’ємною часткою нашої культури. У фондах музею зберігаються глечики, гладишки, дзбанки, горщики, миски, макітри, кухлі та інший посуд, який був виготовлений та використовувався в побуті на території Чернігівщини. Ці гончарні вироби можна оглянути на музейній виставці «Світ глиняного дива». 

Усі музейні виставки та екскурсії є безкоштовними.

Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №1
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №2
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №3
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №4
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №5
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №6
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №7
Зберегти народну спадщину – спільна мета етнографів і музеїв фото №8

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: