Завантаження ...
Новобудови Києва

Як Чорнобильська АЕС вирішує проблему тисяч тонн радіоактивного графіту: головні виклики і перспективи

Як Чорнобильська АЕС вирішує проблему тисяч тонн радіоактивного графіту: головні виклики і перспективи фото

На початку серпня у Відні відбулася важлива технічна нарада, присвячена питанням технологій переробки опромінених графітових відходів.

Україну на цій зустрічі представляв Олександр Новіков, керівник проєктів та програм інженерного центру Чорнобильської АЕС. У своїй доповіді він поділився досвідом українських фахівців щодо поводження з опроміненим графітом та розповів про виклики, з якими стикається ЧАЕС у цьому напрямі.

Олександр Новіков підкреслив, що обговорення цієї проблеми є надзвичайно важливим, оскільки світова атомна енергетика зараз стикається з серйозною проблемою. Багато старих реакторів вже зупинені, інші наближаються до завершення свого експлуатаційного терміну. На глобальному рівні накопичено приблизно 250 000 тонн радіоактивного графіту, з яких 5,7 тисяч тонн припадає на Україну.

Попри наявний прогрес у розробці рішень для утилізації цього небезпечного матеріалу, велика частина радіоактивного графіту залишається у тимчасових сховищах, чекаючи на своє остаточне вирішення. У країнах-членах МАГАТЕ зростає усвідомлення необхідності негайно вивчити питання поводження з графітом і розробити промислові технології для його безпечної утилізації.

Олександр Новіков запропонував МАГАТЕ реалізувати на майданчику Чорнобильської АЕС міжнародний пілотний проєкт із розробки технології поводження з опроміненим графітом. Однак, через воєнні дії на території України, ризики залишаються надто високими, що поки що робить цей проєкт лише теоретичним. Проте деякі західні партнери вже висловили готовність надати методологічну підтримку для початку цієї діяльності.

Довідково: Графіт використовується як сповільнювач і відбивач нейтронів у понад 100 атомних електростанціях, а також у багатьох дослідницьких реакторах і реакторах для виробництва плутонію. Кількість графіту, що використовується, може варіюватися від кількох кілограмів до понад 3000 тонн, залежно від конструкції реактора. Відродження інтересу до високотемпературних реакторів у деяких країнах-членах ЄС підкреслює важливість належного поводження з усіма вуглецевими матеріалами протягом усього їхнього життєвого циклу.

Ілюстраційне зображення згенероване штучним інтелектом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: