Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Гон у Чорнобильському заповіднику: благородні олені у розпалі

Гон у Чорнобильському заповіднику: благородні олені у розпалі фото

У Чорнобильському заповіднику нині стоїть постійний рев благородних оленів. Гон – у розпалі. Через війну відбулись зміни у просторовому розподілі тварин, що вплинуло на їх поведінку.

Про це повідомляє Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник.

Відомо, що європейський шляхетний олень під час риковиськ надає перевагу лісовим територіям. Проте у Заповіднику найбільш численні риковиська спостерігаються на відкритих місцевостях перелогів. У 2024 році зареєстрований гарем максимального розміру – 13 особин!

Цікаво, що биків-домінантів або переможців турнірних поєдинків можна надійно визначати за розмірами рогів. Їх форма закодована на генетичному рівні, а тому з роками у дорослих особин вона майже не змінюється.

Приємна новина цьогорічних польових обліків і спостережень: на одному з найбільш численних риковиськ Чорнобильського заповідника знову зустріли оленя-бика, який був домінантом ще у 2020-2021 роках.

Місцеві олені активно ревуть і в денний час, що дає змогу робити чудові фотознімки. Під час шлюбного періоду дорослі самці мають незвичний вигляд, часто тримаючи відкритий рот з обвислим язиком.

Під час гону бики не можуть харчуватись, оскільки для подачі потужного голосу їм потрібна довга і порівняно тонка гортань, що резонує з голосом від м'язових складок гортані. Чим більший олень, тим довша його шия й грубіший голос, що стає візитівкою самця.

Таким чином, великі олені здатні привабити більше олениць. Судячи з того, що деякі чорнобильські олені мають у гаремі до десяти та більше самок, вони дійсно є дуже добрими співаками-ревунами.

Нагадаємо, управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини повідомляє, що з 23 вересня 2024 року в Київській області стартує осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Це ініціатива є частиною Плану протиепізоотичних заходів на 2024 рік, спрямованого на профілактику основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: