Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Завершився перший етап міського проекту «Вивчаємо українську»

З 12 жовтня по 09 листопада 2016 року у міському методичному центрі управління освіти і науки Славутицької міської ради проходили навчальні заняття для учасників загальноміського проекту «Вивчаємо українську». Проект був ініційований міським головою Юрієм Фомічевим та підтриманий усіма...

 

З 12 жовтня по 09 листопада 2016 року у міському методичному центрі управління освіти і науки Славутицької міської ради проходили навчальні заняття для учасників загальноміського проекту «Вивчаємо українську».

Проект був ініційований міським головою Юрієм Фомічевим та підтриманий усіма загальноосвітніми навчальними закладами міста Славутича. П’ять досвідчених вчителів провели по одному безкоштовному уроку для сімнадцяти російськомовних громадян, які виявили бажання вивчати українську мову.

Метою першого етапу проекту було з’ясувати скільки громадян виявлять бажання вчитися та провести для них п’ять пробних уроків, а головне – плекати любов до українського слова. До ініціативи долучилися досвідчені учителі української мови та літератури: учитель вищої кваліфікаційної категорії із педагогічним званням «учитель–методист» Людмила Бондаренко, учителі вищої кваліфікаційної категорії із педагогічним званням «старший вчитель» Наталія Бардакова та Тетяна Купрієнко, учителі першої кваліфікаційної категорії Світлана Овчинник та Надія Бойко. Щоб зацікавити слухачів та урізноманітнити навчання, педагоги підготували змістовні мультимедійні презентації до кожного з уроків, дібрали музичний та відео супровід, читали уривки з літературних творів, застосовували інтерактивні методики.

Відбулися уроки з тем: «Калинова українська мова. Українська мова серед інших слов’янських мов, її особливості», «Правильно вимовляй – правильно пиши. Особливості фонетики української мови», «Розмаїття українських слів. Особливості лексики української мови», «Антисуржик. Найпоширеніші помилки при перекладі з російської мови», «Як правильно написати заяву? Ділове українське мовлення». Уроки проходили в комфортній атмосфері загального захоплення – вмотивовані до навчання учні й досвідчені педагоги були зацікавлені вільним форматом проведення занять. Під час останнього уроку, у День української писемності та мови, учасники змогли долучитися до Шістнадцятого радіодиктанту національної єдності від Першого каналу Українського радіо.

Всі заняття, за думкою учасників проекту, пройшли успішно. Більшість слухачів відмітили, що темп уроків був комфортним, однак виявили бажання подовжити їх тривалість – виявилося, що 45-хвилинного уроку замало для дорослих учнів. Крім того, відповідаючи на запитання підсумкової анкети, учасники проекту подякували організаторам за гарні умови для навчання та зазначили, що потрібно продовжити заняття проекту.

Отже, перший етап проекту завершено. Можна із впевненістю сказати, що сьогодні освіта для дорослих є трендом для маленького Славутича. Адже саме в період кризи та економічної нестабільності, зростає значення залучення населення до неформальної освіти, оскільки це додає людям стійкості та впевненості у завтрашньому дні. Попереду другий етап – безкоштовне навчання терміном до трьох місяців для тих, хто у цьому зацікавлений.

Арина Старовойтова, завідувач
міського методичного центру управління освіти і науки


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: