Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Нова рубрика: Поради нотаріуса

Шановні друзі! Протягом 16 років я маю честь працювати нотаріусом у місті Славутич. Це складна, але почесна робота, завжди пов’язана з людськими долями, характерами і настроями. Це робота, яка пов’язана з секретами і таємницями, приємними і не дуже. Це важлива робота, внаслідок якої виникають...

 
Шановні друзі!

Протягом 16 років я маю честь працювати нотаріусом у місті Славутич. Це складна, але почесна робота, завжди пов’язана з людськими долями, характерами і настроями. Це робота, яка пов’язана з секретами і таємницями, приємними і не дуже. Це важлива робота, внаслідок якої виникають права, несуть обов’язки, здобувають майно, гроші. Всі ми, крім того, що є батьками, дітьми, працівниками і наймачами, – частинки правової системи нашої держави. Все наше життя – задокументоване. Добре це чи погано – не предмет розгляду цієї статті. Це – факт. Факт, який вимагає від кожного з нас пильності, впевненості і компетентності.


За період моєї роботи нотаріусом я не один раз переконувалася в тому, що занадто часто низька правова культура може призвести до значних негативних наслідків. З огляду на мій досвід та досвід колег, є підстави вважати, що більшості негативних наслідків можна уникнути, якщо діяти у суворій відповідності до закону. Однак, цей закон необхідно знати, і, як у будь-якій професійній діяльності, у знанні законодавства є маса моментів, які слід знати не лише вузькій касті посвячених у юристи.

Для цього ми розпочнемо цикл статей, які допоможуть добросовісним громадянам не потрапити в ситуації, що матимуть, в подальшому, негативні наслідки, а також зможуть підвищити правову свідомість мешканців нашого славного міста та дозволять не потрапити під вплив шахраїв та непорядних людей. У цих статтях я планую розкрити, насамперед, секрет професії, відповівши на питання чому нотаріус вимагає, навіть для дуже простої дії, такої складної підготовки. Я також спробую розкрити і пояснити суть окремих правочинів, їх юридичне значення, та спробую розвіяти деякі існуючі міфи, щоб юридична необізнаність громадян не була використана їм на шкоду.

Досить часто у моїй роботі мені доводиться зустрічатись з тим, що особи, які звертаються за вчиненням нотаріальних дій, мають хибні уявлення про зміст, суть, порядок і вимоги законодавства до вчинення нотаріальних дій. Так, на превеликий жаль, потенційні клієнти керуються не порадами юристів, а сумнівною інформацією або досвідом своїх близьких та знайомих, людей, які отримують інформацію не з закону, а з інших, часто недостовірних, джерел. Це призводить в кращому випадку до непорозумінь, а в гіршому – до порушення прав та обов’язків інших осіб, що, в свою чергу, може тягти за собою відповідальність, передбачену законом.

Розглянемо перший випадок. Іноді особи звертаються до нотаріусів з проханням вчинити нотаріальну дію без наявності в таких осіб законних на те підстав. Наприклад, особа хоче засвідчити вірність копії будь-якого документу за відсутності його оригіналу (загубив, забув, оригінал знаходиться в іншому місці тощо); посвідчити довіреність за відсутності самого довірителя (помер, перебуває за кордоном, захворів тощо); засвідчити справжність підпису заявника за відсутності самого заявника (батько дитини невідомо де, а дитині треба терміново їхати за кордон тощо). Такі випадки, почасти, зрозумілі і не завжди особа, яка звертається до нотаріуса без наявності всіх необхідних документів, керується лише злочинним умислом. Але слід розуміти і те, що в таких випадках нотаріусу, фактично, пропонується порушити вимоги закону і, навіть, вчинити злочин – підробити підпис, підробити сам документ. Адже кожна нотаріальна дія, яку вчиняє нотаріус, чітко регламентована законодавством. Нотаріус не має права вийти за межі закону, який однозначно вимагає відповідного порядку дій. Порушуючи цей порядок дій, нотаріус вчиняє правопорушення, яке тягне за собою відповідальність нотаріуса перед законом, включаючи втрату свідоцтва про право зайняття нотаріальною діяльністю і, навіть, притягнення до кримінальної відповідальності.

Чому важливо дотримуватись вимог закону при вчиненні нотаріальної дії не тільки нотаріусу? Тому, що кожна особа, яка в результаті отримає нотаріально оформлений документ, повинна бути впевненою у законності та правомірності такого документа. Адже від цього можуть залежати, навіть, людські життя.
Припустимо, що по підробленій копії диплому на роботу влаштовується шахрай, який видає себе за хірурга... Наслідки такого працевлаштування страшно уявити... І, як показує судова практика, такі випадки в Україні вже зафіксовані. Або давайте подумаємо, чи вам би хотілось їздити в автомобілі, яким кермує водій, що влаштувався на роботу по підробленій копії водійських прав?... Або, наприклад, вам продали автомобіль чи квартиру по підробленій довіреності - у подальшому такий договір купівлі-продажу буде визнаний судом недійсним, оскільки був укладений з порушенням закону. В результаті укладення такого договору ви втрачаєте і майно, і грошові кошти. Таких прикладів можна навести дуже багато. Кожен з вас може пересвідчитися, що такі випадки трапляються, ознайомившись з судовою практикою в Єдиному реєстрі судових рішень України.
Тому, в інтересах кожного, хто звертається до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії – дотримання вимог закону. Адже, у тому і полягає суть діяльності нотаріуса – захищати права та інтереси тих осіб, які до нього звертаються. Кожна особа, до рук якої попадає нотаріально оформлений документ, повинна бути впевненою у його законності та правомірності.

Нотаріус – це особа, яка зацікавлена у тому, щоб вчинена ним нотаріальна дія була якісною, законною та юридично правильно оформленою. Нотаріус - це ваш надійний юридичний радник. Завдяки цілій мережі запобіжників та передбачених законом регламентів, нотаріус є гарантом нотаріальної дії. Адже, якщо за результатами вчиненої нотаріальної дії виникне судовий спір, то в суд, разом з вами зобов’язаний буде прийти не сусід і не друг, і не ваш знайомий ріелтор, які дали вам недолугу пораду, а нотаріус, який для вас вчинив нотаріальну дію. Нотаріус - це висококласний юрист, який знає в який спосіб зробити так, щоб та дія, яку ви посвідчуєте в нотаріальній конторі, була правомірною. А закон є гарантією того, що нотаріус сам зацікавлений в тому, щоб чинити лише у спосіб, передбачений законом, навіть якщо іншим це не дуже подобається.
Найбільша цінність нотаріуса, як і будь-якого професіонала, – це його професійна та ділова репутація, тобто те, що напрацьовується роками і чого не можна купити ні за які гроші.

То ж, бережіть себе і свої права. І не порушуйте прав інших!

З повагою,
приватний нотаріус Славутицького міського нотаріального округу Київської області
Хусалімова Леся Василівна

(свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю № 3921 від 02.04.2001 року)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: