Завантаження ...
Новобудови Києва

Дмитро Стеценко: Україна отримала історичну перемогу над "Газпромом" у Стокгольмському суді

Стокгольмський арбітражний суд ухвалив вердикт щодо взаємних позовів "Нафтогазу" та "Газпрому" на користь України. Умову "бери або плати", що діяла з 2009 року, суд визнав несправедливою. Таке рішення міжнародного суду - це виграш у "Газпрому" 47 млрд доларів, які Росія вимагала від...

 

Стокгольмський арбітражний суд ухвалив вердикт щодо взаємних позовів "Нафтогазу" та "Газпрому" на користь України. Умову "бери або плати", що діяла з 2009 року, суд визнав несправедливою. Таке рішення міжнародного суду - це виграш у "Газпрому" 47 млрд доларів, які Росія вимагала від України за контрактом Путіна-Тимошенко. Про це повідомив народний депутат фракції "Народний фронт" Дмитро Стеценко.

"У червні 2014 року Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству юстиції, Міністерству закордонних справ і НАК "Нафтогаз України" вжити всіх заходів для захисту національних інтересів у Стокгольмському суді. Тоді в успіх цієї ініціативи мало хто вірив, адже "Газпром" вважався практично непереможним. Відтоді минуло три роки, три роки битви українських юристів з російським газовим монополістом. І ось нарешті ця боротьба закінчилася перемогою України - суд задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни в контракті на постачання газу з урахуванням ринкових умов. Вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати" повністю відхилено. Також скасовано і заборону на реекспорт газу", - наголосив представник "Народного фронту".

Дмитро Стеценко зазначив, що відповідно до газового контракту, підписаного у 2009 році Тимошенко та Путіним, "Нафтогаз" був зобов'язаний купувати 52 млрд кубометрів російського газу на рік, навіть якщо і не планував його споживати. Внаслідок таких кабальних умов, нав'язаних Україні Росією, мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів.

"Рішення Стокгольмського арбітражу скасовує цей ганебний принцип, надаючи право "Нафтогазу" не купувати зайві обсяги російського газу та вимагати зниження ціни на газ в контракті з "Газпромом" відповідно до ринкових умов. Це означає, що Кремль більше не буде шантажувати Україну за допомогою газу. І це - беззаперечно велика перемога України на шляху енергетичної безпеки", - додав Дмитро Стеценко.

Олег Мельничук
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: