Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ДАЗВ представило національний досвід інформування населення та поводження з радіоактивними матеріалами

Під час Регіональної наради за проектом МАГАТЕ RER7010 у місті Гомель (Білорусь) керівництво та експерти Державного агентства України з управління зоною відчуження представили досвід України у сфері довгострокового поводження...

Під час Регіональної наради за проектом МАГАТЕ RER7010 у місті Гомель (Білорусь) керівництво та експерти Державного агентства України з управління зоною відчуження представили досвід України у сфері довгострокового поводження з радіоактивно забрудненими матеріалами та інформування населення про подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

«ДАЗВ веде активну інформаційну кампанію в Україні та світі, яка представляє зону відчуження як територію технологій, інновацій та відродження природи. Найпершими її адресатами і нашими партнерами в цій діяльності є місцеві громади, що мешкають на прилеглих територіях. Сприяння відродженню цих районів для нас є одним із пріоритетів», - розповідає перший заступник Голови ДАЗВ Олег Насвіт.

Він також зазначив, що важливим кроком для агентства стала участь із власним стендом у міжнародній виставці в рамках 62-ої Генконференції МАГАТЕ, де Чорнобиль був представлений усьому світові як територія змін. Цей же стенд був представлений на виставці у Гомелі в рамках заходів Форуму регіонів Білорусі та України. Він продемонстрував, що об’єкти поводження з радіоактивними відходами і відпрацьованим ядерним паливом у зоні відчуження відповідають міжнародним стандартам безпеки, адже для України безпека сусідніх держав важлива не менше за власну.

Також, на порядку денному піднімалось питання щодо національних систем поводження з радіоактивними матеріалами чорнобильського походження на території України та Білорусі. Зокрема, йшлося про сучасний стан пунктів тимчасової локалізації радіоактивних відходів (ПТЛРВ), пунктів збору відходів дезактивації (ПЗВД) та санітарної обробки транспорту (ПуСО), які утворилися в перші роки після аварії на ЧАЕС.

Як зазначила начальник управління з питань зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та поводження з радіоактивними відходами Любов Зінкевич, проектна документація для цих пунктів переважно або не збереглася до наших часів, або взагалі не була створена, адже роботи проходили в надзвичайних аварійних умовах. Наразі у рамках проектів міжнародної технічної допомоги ведуться роботи з обстеження та визначення ступеню безпечності цих об'єктів. Деякі з них уже були звільнені від радіоактивних матеріалів, і експерти не виключають можливості перевезення ще частини забруднених матеріалів для зберігання та захоронення на комплексі «Вектор».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: