Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Економіст пояснив, чому в Україні можуть зникнути дрібні підприємці

В Україні намагаються провести повну фіскалізацію. Це негативно впливатиме на саму систему введення малого бізнесу. Зникатимуть невеликі підприємці, для яких податки стануть непосильними, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ. "Як показує світова практика,...

 

В Україні намагаються провести повну фіскалізацію. Це негативно впливатиме на саму систему введення малого бізнесу. Зникатимуть невеликі підприємці, для яких податки стануть непосильними, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Як показує світова практика, має бути рівновага. З однієї сторони — вдосконалення та посилення механізмів збору податків. З іншої — щоб стимулювати розвиток бізнесу в країні, податки треба знижувати і проводити так званий фіскальний маневр. У нас поки літак летить на одному крилі. Податкова реформа відкладається на 2021 рік", - пояснює фінансовий експерт.

Споживачів заохочують скаржитися на підприємців, якщо ті не видаватимуть фіскальний чек. За це обіцяють компенсувати 100% вартості придбаних товарів.

"На Заході така система застосовуються виключно до підакцизних товарів — алкоголю, тютюну. Там система податкового "стукацтва" ґрунтується на загальних ментальних установках. Коли 90% суспільства справно платить податки, то вони не хочуть миритися з 10%, які порушують законодавство. У нас ситуація зворотня. Підприємців ловитимуть люди, які самі отримують зарплату у "конверті", - каже Олексій Кущ.

Наслідки будуть негативними, додає він. "Сірий сегмент" економіки перейде не в "білий", а поповнить лави "чорного". "Підприємці знайдуть спосіб, як домовитися і взагалі не платити податків. Чеки видаватимуть тільки абсолютно легальні підприємства. Фактично держава створить максимально зручні умови, щоб збільшити тіньовий бізнес", - наголошує фінансовий експерт.

За його словами, діяльність ФОПів в Україні має як плюси, так і мінуси. Повністю знищувати їх не варто. "У такий спосіб самозайняті кілька мільйонів людей. Вони не вимагають від держави соціального захисту. Крім того, фізособи-підприємці — це система капілярів, відмирання якої знищить цілі мости економічної системи. Однак великий бізнес зловживає спрощеною системою оподаткування. Так, компанія з доходом 1 мільярд гривень складається з кількох сотень ФОПів. Але щоб позбутися тарганів, кухню спалювати необов'язково. Великому бізнесу треба заборонити маскуватися під малий і середній, а не знищувати останній", - підсумував Олексій Кущ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: