Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Дітей через булінг будуть ставити на облік

З недавніх пір дітей, що займаються булінгом стануть ставити на облік. Розберемося, що це значить для батьків, дітей, для чого це робиться та якими можуть бути наслідки. В інтерв'ю APnews про це розповів заступник начальника управління ювенальної превенції НПУ, підполковник поліції Юрій Кіцул. Що це за наказ? Вже набрав чинності наказ МВС, що вносить ...

 

З недавніх пір дітей, що займаються булінгом стануть ставити на облік. Розберемося, що це значить для батьків, дітей, для чого це робиться та якими можуть бути наслідки. В інтерв'ю APnews про це розповів заступник начальника управління ювенальної превенції НПУ, підполковник поліції Юрій Кіцул.

Що це за наказ?

Вже набрав чинності наказ МВС, що вносить зміни до Інструкції з організації роботи підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України з дітьми, що скоїли адміністративні або кримінальні правопорушення. Зміни стосуються тих здобувачів освіти, які вчинили булінг учасника освітнього процесу. Так, дитину, яка вчинила булінг (цькування) іншої дитини можу поставити на профілактичний облік підрозділу ювенальної превенції НПУ.

Що це за облік?
Як пояснив Юрій Кіцул, облік - профілактичний, і не є покаранням ні для школярів, ні для їх батьків. Насправді ж вести облік дітей-правопорушників для поліції - не нове. Наприклад, дитина, яка вчиняє протягом року 2 чи більше адміністративних правопорушень, також береться на профілактичний облік. Це може бути, наприклад, через куріння у заборонених місцях чи дрібне хуліганство.

Що стосується булінгу - дитину, яка його вчинила, поставлять на облік з першого виявленого факту цькування, і чекати другого такого ж порушення вже не будуть.

“Булінг - це абсолютно нова категорія порушень для нашого законодавства. І ми навмисне її вивели окремо, бо проблема дійсно серйозна. Згідно нового наказу, особа відразу, з першого разу вчинення булінгу, береться на облік, так само як дитина-кривдник у домашньому насильстві”, - сказав Юрій.

Але зазначив, що якщо сварка сталась між учнями різних шкіл, це вже не підпадає під булінг, а кваліфікується як конфлікт.

“Наприклад, є дві школи. Це два різних заклади освіти. І якщо учениця однієї школи прийде до учениці іншої школи, і вони поб’ються десь у кущах, - це не є булінг, бо вони учасники різних освітніх процесів. В них конфлікт. Цьому ми теж даємо раду по іншим статтям. Але як булінг ми це не розглядаємо”, - пояснив експерт.

Що передбачає облік булерів?
Постановка на облік через булінг передбачає профілактичну роботу з дитиною та її батьками.

Поліцейські будуть:

проводити ознайомлювальні, попереджувальні та виховні бесіди з дитиною за місцем проживання або навчання не рідше одного разу на місяць;
проводити бесіди з батьками дитини або її іншими законними представниками, членами сім'ї, щоб усунути причини, які спонукали дитину вчинити правопорушення;
складати план заходів з індивідуальної профілактики на основі вивчення матеріалів та індивідуально-психологічних особливостей дитини;
відвідувати дитину за місцем проживання, щоб з'ясувати умови проживання дитини, а також чинники, які можуть негативно на неї впливати й спонукати до булінгу тощо.
“Ми беремо дитину, яка схильна до булінгу, і проводимо з нею профілактичну роботу. І “профілактика” тут - ключове слово. Цю дитину ми стараємось обмежити чи забрати з цих умов, які сприяють вчиненню цих правопорушень. Тому ми починаємо роботу: індивідуальна виховна бесіда з дитиною, і обов’язково - з її батьками”, - сказав Юрій.

“Дитина просто так булити не починає”
За словами представника ювенальної превенції, відповідальність батьків в цьому питанні дуже важлива, адже у більшості випадків дітей-булерів батьки захищають.

“Наприклад, дитина когось вдарила у школі, а батьки кажуть: “Ну то й що? Закон джунглів, виживає сильніший. Але це неправильно.

Більше скажу: за статистикою, дитина ні з того ні з сього кривдником не стає. І, зазвичай, проблема захована саме у родині. Більше того, великий відсоток як кривдників, так і жертв потім виростають і стають насильниками в сім’ї. Тому ми й здійснюємо таку профілактику, опікуємось цією дитиною. Нашою метою, в першу чергу, є зробити все, щоб дитина в подальшому не вчиняла булінгу і не опинилася в тому середовищі, яке спонукало її вчиняти щось подібне.

Скільки дитина перебуває на обліку у поліції?
Дитина перебуває на обліку у поліції рівно рік. На дитину заводиться обліково-профілактична справа, і рік дитина перебуває під наглядом представників ювенальної превенції. Складається індивідуальний план роботи, плануються і проводяться заходи. І якщо за цей час інших випадків булінгу з її сторони немає, то дитину знімають з обліку.

Як та з якого віку дитину можуть поставити на облік?
За словами Юрія Кіцула, мова йде про дітей як про осіб до 18 років. Тому на облік можуть поставити дитину будь-якого віку.

“В нас нижнього порогу вікових обмежень немає. Це питання піднімалось. Так, з одної сторони, соціологи і психологи заявляли, що дітей до 10 років немає потреби ставити на облік, бо такі діти-кривдники є одночасно й жертвами, оскільки опинилися в таких обставинах, які привели до негативної поведінки. І ми цілком згодні! Тому якраз взяттям на профілактичний облік поліція відмежовує дитину від таких негативних обставин. Насправді, поліцейські у своїй роботі стикаються з такими випадками, що діти і молодші за 10 років можуть бути не менш жорстокими.

Тому й було прийнято рішення не обмежувати вік. Формально, у нас можуть і в 3, і в 4 роки поставити на облік”, - сказав експерт.

За його словами, представники ювенальної превенції вже стикалися з ситуаціями, коли за булінгом були помічені маленькі діти у дитсадочках.

“Уявімо, що у садочку 4-річна дитина цькує 3-річну. Буде складений протокол, зібрано матеріали і передано до суду. Суд вже буде виносити рішення. У такому випадку адміністративну відповідальність нестимуть батьки за частинами 3 чи 4 статті 173-4 КУпАП, а 4-річний булер візьметься на облік у поліції", - пояснив Юрій Кіцул.

Як відбувається процедура постановки на облік та чи передбачені штрафи?
Постановка на облік здійснюється тільки за умови рішення суду. Представники ювенальної превенції, отримавши заяву про булінг, починають збирати матеріали для передачі їх до суду. Але тут, як розповів правоохоронець, часто виникають проблеми саме з батьками жертви булінгу.

“Батьки жертви хочуть заявляти, але не хочуть бути учасниками процесу. Як правило, коли справою починає займатись поліція, батьки вже починають задкувати і кажуть, мовляв, “не треба обліку, просто полякайте".

Тому й матеріали досить складно зібрати для передачі справи до суду. Нам же цю позицію потім потрібно буде представляти у суді. А коли батьки жертви не бажають бути у контакті із законом, то дуже важко щось довести. Виглядає, ніби ми самі все придумали. Але хочеться завжди в такому випадку спитати: а кому це більше потрібно: нам чи вам - батькам дитини, яку ображають? Я з одного боку їх розумію, бо коли вже звертаються до поліції - значить все серйозно. Але ми стараємось належно реагувати та підходити до кожного випадку індивідуально”, - зазначив поліцейський.

Щодо штрафів - рішення приймає суд. За саму постановку дитини на облік штрафу немає. Але якщо у суді справа підпаде під статтю 173-4 КУпАП, то батьків дитини чекає штраф чи громадські роботи. А дитину вже автоматично беруть на профілактичний облік.

Чи можлива постановка на облік через кібербулінг?
Юрій Кіцул пояснив, що в українському законодавстві самого поняття “кібербулінгу” немає.

“В суді ми не пояснимо, що стався кібербулінг. Але пояснимо, що стався булінг за допомогою засобів електронної комунікації. Але різниця ось у чому: від кібербулінгу дитина може захиститись: взяти телефон, видалитись із соцмереж чи викинувши його подалі. Від булінгу в школі вона захиститись не може, бо мусить ходити на уроки і мати контакт з кривдником. І от це є проблема.

Зазвичай, цькування у соцмережах ми використовуємо як доказ булінгу у школі. Наприклад, якийсь скріншот чи відео. Але кібербулінг ми поки окремо не розглядаємо”, - пояснили у ювенальній превенції.

Що говорить статистика?
За словами Юрія Кіцула, найбільше фактів булінгу трапляється серед дітей 5-8 класів. Це найактивніший вік булерів. Також дуже багато фактів за участю дітей 1-2 класу.

“Діти 6-7 років часто булять. Коли дитина переходить із садочка в школу, формується новий колектив, новий лідер, нові жертви - і починається.

У минулому році поліцейськими ювенальної превенції було виявлено 344 випадки вчинення булінгу (цькування) учасника освітнього процесу.

Насправді у нас щодо булінгу позиція дуже серйозна і ніякого примирення бути не може. Кривдник обирає жертву свідомо, це не разовий конфлікт, де діти за м’ячик чи за дівчинку побилися. Тому у разі констатування факту булінгу особу потрібно ставити на облік та проводити індивідуально - профілактичну роботу з нею”, - наголосив Юрій Кіцул.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: