Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Національний банк України має намір відмовитися від фіксованого курсу долара

Національний банк України має намір відмовитися від фіксованого курсу долара фото

Реалізувати заплановане буде можливо тільки після запровадження деяких процесів, узгоджених з Міжнародним валютним фондом

Національний банк України хоче скасувати фіксований курс долара. Станом на 2023 рік це 36,56 грн. Тобто американську валюту можуть відпустити "у вільне плавання", повернувши гнучкий курс.

Про це стало відомо на пресбрифінгу щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики.

Встановити фіксований курс долара довелося після повномасштабного вторгнення Росії, з 24 лютого 2022 року. Тоді це рішення НБУ стало необхідністю для втримання цінової стабільності та вгамування панічних настроїв населення.

Але існують певні вимоги для реалізації запланованого. Щоб мати можливість "відпустити" курс і не вдарити цим рішенням по валютному ринку, необхідно сформувати належні передумови. Йдеться про запровадження процесів, передбачених узгодженою з МВФ програмою валютної лібералізації.

"При такому режимі ринковий курс зможе як послаблюватися, так і зміцнюватись, реагуючи на зміну ситуації на валютному ринку, а саме баланс попиту та пропозиції", – прокоментував голова НБУ Андрій Пишний

Для застосування змін необхідно домогтися певних задовільних економічних показників, зокрема:

- інфляції;

- реальної ринкової ставки;

- стану та обсягу золотовалютних резервів;

- ситуації на валютному ринку в цілому;

- фінансової стабільності;

- ризиків безпеки.

Звісно, на перших перехідних етапах НБУ зберігатиме активну присутність на ринку, щоб компенсувати дефіцит американської валюти та не давати розмаху курсовим коливанням.

"Поки що команда Нацбанку до певної міри нагадує снайпера, який намагається вразити точно в ціль. Але при цьому мета постійно рухається, і ми повинні потрапити таким чином, щоб не зашкодити досягненням", – зауважив очільник регулятора.

В Україні знизили облікову ставку

Раніше ми розповідали, що НБУ вдався до пом’якшення: 14 вересня було ухвалено рішення щодо зниження облікової ставки до 20%. 15 вересня зміни наберуть чинності. Причиною назвали сприятливу курсову стабільність та швидке пониження інфляції. У серпні сповільнення склало 8,6% у річному вимірі, хоча прогнози були менш втішними.

"Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності.НБУ продовжуватиме цикл зниження ставки, щоб зберігати привабливість гривневих заощаджень", – зауважили в Національному банку.

А 20 вересня наберуть чинності зміни щодо ставки за тримісячними депозитними сертифікатами. Вона дорівнюватиме обліковій ставці. До того, з 70% до 35% знизиться частка залишків строкових депозитів фізичних осіб, яку враховують при розрахунку ліміту вкладень банків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з цінами на пальне найближчим часом. Також ми повідомляли про складні часи на ринку нерухомості та розповідали, на які тенденції чекати до кінця війни.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: