Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Міжнародний суд у Гаазі видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

 Міжнародний суд у Гаазі видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова фото

Друга досудова палата Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт ще двох високопосадовців військово-політичного керівництва Росії.

Цього разу під підозру потрапили генерал армії Сергій Шойгу та генерал армії Валерій Герасимов.

Сергій Шойгу, ексміністр оборони Росії, нині обіймає посаду секретаря ради безпеки країни-агресора.

Валерій Герасимов — начальник генерального штабу збройних сил Росії та перший заступник міністра оборони РФ.

Це рішення Міжнародного трибуналу прийняте, зокрема, на основі доказів, наданих слідчими Служби безпеки України. Розслідування встановило причетність обох посадовців до вчинення воєнних злочинів проти цивільного населення України.

Задокументовано, що з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року Шойгу та Герасимов регулярно віддавали накази на масовані ракетні удари по об’єктах енергетики України. В результаті цих атак загинули та були поранені десятки мирних жителів, а сотні цивільних об’єктів залишилися без електропостачання в холодну пору року. Серед постраждалих об’єктів – школи, дитсадки, лікарні та житлові будинки.

Дії Шойгу та Герасимова Міжнародний кримінальний суд кваліфікував за Римським статутом як воєнні злочини та злочини проти людяності.

За даними слідства, окупанти використовували крилаті ракети, зокрема типу «Калібр» та «Х-101», для ударів по енергетичних об’єктах України. Основні удари були завдані по підприємствах енергетичного комплексу в Київській, Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій, Кіровоградській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій, Черкаській, Житомирській та Івано-Франківській областях.

Нагадаємо, у березні цього року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт ще двох російських посадовців, причетних до обстрілів цивільної інфраструктури України. Це генерал-лейтенант Сергій Кобилаш, командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил РФ, та віце-адмірал Віктор Соколов, командувач Чорноморського флоту ВМС РФ. Вони виконували накази Шойгу та Герасимова щодо ракетних ударів по енергетичних об’єктах України.

Комплексні заходи проводилися у взаємодії з Офісом Генерального прокурора України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия