Завантаження ...
Новобудови Києва

В Україні збільшили витрати на армію: 500 млрд грн до кінця року

В Україні збільшили витрати на армію: 500 млрд грн до кінця року фото

В Україні ухвалили рішення про збільшення витрат на оборону на 500 млрд грн у 2024 році. Це дозволить загальним витратам на армію сягнути рекордних 3,73 трлн грн. Законопроєкт, що передбачає ці зміни, був ухвалений депутатами Верховної Ради у другому читанні 18 вересня.

Про це пише OBOZ.UA.

Як повідомив представник партії "Голос" Ярослав Железняк, парламент схвалив законопроєкт № 11417 про додаткові витрати на військові потреби, за який проголосували 298 депутатів. В документі також зазначено, що частина бюджету, зокрема 25,5 млрд грн, буде скорочена або вилучена з нових бюджетних видатків, таких як "зайві" кошти Міністерства соціальної політики.


Фото: Результат голосування за законопроєкт №11417. Джерело: Ярослав Железняк

У першому читанні законопроєкт був схвалений ще 3 вересня, в день, коли не вдалося ухвалити підвищення податків. Як раніше пояснювала голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Росколана Підласа, додаткові гроші на Сили оборони планується отримати за рахунок:

  • збільшення податкових надходжень;
  • скорочення витрат на 25,5 млрд грн;
  • приблизно 115,4 млрд грн від скорочення витрат на обслуговування та погашення державного боргу;
  • 216 млрд грн від розміщення облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП);
  • 100 млрд грн від перевиконання податків та зборів;
  • 12,7 млрд грн від акцизів на паливо та тютюн.

Підласа також зазначила, що частина соціальних видатків буде покрита внутрішніми ресурсами, оскільки іноземних коштів недостатньо. Це перенаправлення невійськових витрат, як зазначено у законопроєкті № 11417, має сенс в умовах невизначеності фінансування.

Нагадаємо, профільний комітет Верховної Ради рекомендував законопроєкт щодо масштабного підвищення податків в Україні до повторного першого читання. Проєкт, як і раніше, передбачає значне підвищення ставки військового збору – з 1,5% до 5%, а також запровадження військового збору для фізичних осіб-підприємців (ФОП). У документ також повернули пункт про 50% податок на прибуток банків.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: