Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Пенсії отримають не всі українці: кому приготували спеціальну виплату і який її розмір

Пенсії отримають не всі українці: кому приготували спеціальну виплату і який її розмір фото

В Україні люди, які не мають достатнього стажу для виходу на пенсію, зможуть оформити державну соціальну допомогу. Ця виплата гарантує, що особа, яка втратила працездатність, отримає щонайменше прожитковий мінімум.

Про це пише OBOZ.UA.

У 2024 році українці можуть вийти на пенсію у віці 60, 63 або 65 років, але для цього потрібно мати відповідно не менше 31, 21 або 15 років стажу. В рамках пенсійної реформи, вимоги до страхового стажу поступово зростатимуть до 2028 року, коли для виходу на пенсію у 60 років знадобиться вже 35 років стажу.

Якщо стажу недостатньо, українці можуть оформити державну соціальну допомогу. Розмір таких виплат становитиме різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність (у 2024 році це 2361 гривня), та середньомісячним доходом сім'ї на одну особу за останні пів року. Однак максимальна допомога не перевищуватиме 100% прожиткового мінімуму для працездатних, що становитиме 3028 гривень у 2024 році.

Заяву на соціальну допомогу потрібно подавати кожні шість місяців з необхідними документами. Проте на період воєнного стану виплати продовжують автоматично.

Для оформлення соціальної допомоги необхідно звернутися до органу соцзахисту з такими документами:

  • Декларація про доходи та майно за останні шість календарних місяців.
  • Копія рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи).
  • Копія документа, що підтверджує повноваження представника закладу опіки.
  • Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, посвідчення біженця або документ про тимчасове проживання (за потреби).
  • Копія довідки про реєстрацію місця проживання.

Нагадаємо, що перед початком опалювального сезону українцям рекомендовано вжити кілька заходів для підготовки своїх домівок до холодів. Енергетики наголошують на важливості утеплення будинків і квартир, а також перевірки обладнання, зокрема котлів. Також варто підготувати одну кімнату для опалення на випадок, якщо не вдасться обігрівати все житло.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: