Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вибір майбутнього: соціальне партнерство або «радянська» модель

E6E1UsH3qBj1TGjrPYs6LtvteD4v7f-metaMTQ5MzcyNTFfMTkwMjgyMTU1NjYxMjgwNF8yMTIwOTY1OTUyOTU4NzM2MjU2X24uanBn-.webp

Останнім часом, на деяких інтернет ресурсах розміщуються маніпулятивні та відверто «фейкові» статті та відео про діяльність профспілкової організації ДП НАЕК Енергоатом та особисто її керівників. Відмітимо, що всі вони майже однакового змісту та побудовані за одними й тими самими «тезами».

Цікавий факт, перша виявлена стаття розміщена в сумнівному виданні, що з 2015 року загрожує Україні другим Чорнобилем через використання американського ядерного палива (https://imi.org.ua/.../ekonomichni-jurnalisti-zayavili..., https://antikor.com.ua/.../25866-chernobylj__2_podkralsja..., https://petition.president.gov.ua/petition/134048).
Мета публікацій не приховується, в цій інформаційній кампанії чітко зазначається про необхідність на виборчій конференції 22 вересня 2023 року зробити «правильний» вибір. «Правильним вибором» пропонують вважати кандидата, висунутого від адміністрації ДП НАЕК «Енергоатом». В супроводі керівників та посадовців компанії він вже провів «співбесіди» з кандидатами конференції. Неприкритий тиск адміністрації, погрози безпідставними кримінальними справами та інші протиправні дії спрямовані на отримання контролю над профспілковим комітетом «Енергоатому». Якщо їх задум буде успішно реалізовано, вперше за час існування Профспілки буде порушено баланс між інтересами трудового колективу та роботодавця. Не буде більше пошуку компромісів та відстоювання інтересів працівників, а буде «радянська модель», яка виконує всі забаганки керівництва Компанії.
Читайте також:  Скандал, пов'язаний з Олексієм Личем
Питання отримання контролю над Профспілкою набуло актуальності через майбутню корпоратизацію ДП НАЕК «Енергоатом». Позиція Профспілки була відразу чітко сформульована – корпоратизацію підтримати, але за певних умов, що було закріплено в постанові Центрального комітету Атомпрофспілки. Розглянемо найважливіші:
- Зберегти чисельність персоналу не менш ніж на затвердженому плановому рівні – 35 000 осіб, а також забезпечити існуючу динаміку зростання заробітної плати та рівень соціальних та трудових гарантій і пільг. Слід згадати, що в 2015 році міністр енергетики В. Демчишин вже заявляв про необхідність скорочення в "Енергоатомі" 20 тис. співробітників, звільнених пропонувалось задіяти в інфраструктурних проектах, таких як реконструкція ЖКГ, будівництво мостів, аеропортів, доріг (https://www.rbc.ua/.../demchishin-anonsiroval.../amp). Саме для захисту від таких сумнівних та необґрунтованих пропозицій, а також з метою збереження висококваліфікованих кадрів необхідно відстоювати цю вимогу та вимагати її закріпленні в нормативно-правових та розпорядчих актах.
- До складу Комісії зі створення (реорганізації), Наглядової ради, Правління та Ревізійної комісії Товариства обов’язково включити представників трудового колективу ДП «НАЕК «Енергоатом». Це відповідає світовій практиці в сфері корпоративних відносин. Наприклад, у Німеччині 33% складу наглядових рад обирають не власники бізнесу, а представники працівників (50% для окремих галузей), у Франції вони обирають 30% складу рад. Відповідно до Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу повинні бути розроблені та спеціально ухвалені акти національного законодавства, які в тому числі повинні містити норми Договору «Про функціонування ЄС» та Директиви Ради 2001/86/ЄС від 08.10.2001. В них участь колективу в управлінні тлумачиться як інформування, консультації, безпосередня участь в управлінні та будь-який інший механізм, за допомогою якого представники працівників можуть справляти вплив на функціонування юридичної особи.
Досягти поставлених завдань важко, однак Профспілка має досвід відстоювання інтересів трудового колективу. Є реальні результати, зокрема діє програма пенсійного забезпечення, програма медичного страхування, реалізована програма закріплення кадрів через зростання заробітної плати та формування соціального пакету тощо. Не залишались профспілки байдужими до проблем Компанії та взагалі галузі, неодноразово надавали всю можливу підтримку на різних рівнях державної влади, інформпросторі, проводили пікетування та будували наметові містечка. Російська агресія поставила нові виклики перед нами. Значно збільшились відрахування профспілкових коштів на допомогу Силам оборони України, було організовано розміщення працівників окупованої ЗАЕС та енергодарців, що були вимушені евакуюватись. За ініціативою профспілки Компанія зберегла заробітну плату для працівників Енергоатому, що захищають нашу країну, та виплати працівникам ЗАЕС, що залишились вірними Україні, вирішено питання компенсації сім’ям загиблих та поранених. Зрозуміло, що це стало можливим завдяки співпраці Профспілки з роботодавцем, реалізацією принципу соціального партнерства. Профспілки діють послідовно, розуміють проблеми трудового колективу та працюють над шляхами їх вирішення. Всі ми повинні розуміти, що і на даний час і після нашої Перемоги над агресором нам потрібно зберегти фахівців, забезпечити їм гідні та безпечні умови праці та захистити їх права. Але досягнути цього можна тільки виступаючи як рівноправний учасник відносин з роботодавцем, а не як «кишенькова профспілка» на чолі з керівником, що призначений адміністрацією.
Читайте також: " Я ніколи не вважав себе заможним, але і не вдавав з себе церковну мишу", - Олексій Лич


#Atomprofspilka #NAEK #Energoatom