Завантаження ...
Новобудови Києва

Реформа ЖКГ Славутича – приклад та необхідність для всієї України!

Всі сьогодні зацікавлені, щоб в кожній громаді був достаток, була збудована така система взаємовідносин, щоб не обдирала держава народ, а більшість зароблених коштів залишались на місцях. Використовуватись ці кошти повинні саме так, як вважає громада, а думку громади...

Юрій Єгоренко
Всі сьогодні зацікавлені, щоб в кожній громаді був достаток, була збудована така система взаємовідносин, щоб не обдирала держава народ, а більшість зароблених коштів залишались на місцях. Використовуватись ці кошти повинні саме так, як вважає громада, а думку громади повинні враховувати її представники – міський голова та депутати міської ради, яким люди в результаті виборів довірили найвідповідальнішу справу по використанню міського бюджету, землі та іншого майна громади. Важливо, щоб люди, обираючи владу на місцях, не помилялися, щоб до міської ради потрапляли справжні патріоти та професіонали, які реальними справами вже довели свою здатність чесно працювати в інтересах громадян.

Пусті балачки і обіцянки з боку кандидатів про те що «я зроблю», «я виконаю», «я забезпечу», тільки оберіть мене депутатом - вже нікого не повинні переконувати, люди зрозуміли, що треба обирати тих кандидатів за якими стоять реальні справи, а не тих хто годує виборців обіцянками на майбутнє. Якщо в народі говорять, що влада ні чого не може зробити коли відбувається «дерібан» комунального майна, коли бюджет направляється «не туди», коли чиновники жиріють - це означає тільки одне - не ту владу обрала громада.
Кандидат у депутати до Славутицької міської ради від політичної партії «Наш край» Юрій Єгоренко є тією особистістю, якій не треба доводити свою спроможність змінювати умови життя людей на краще. Його справи говорять самі за себе і насамперед у комунальній сфері.

Те, що йому разом з однодумцями вдалося зробити у Славутичі, можна назвати «Українським комунальним дивом»! Не випадково наше місто по праву вважається лідером за якістю благоустрою та надання комунальних послуг населенню. У нас давно немає горезвісних ЖЕКів, переважна більшість населення задоволена рівнем комфорту в місті. В чому ж секрет славутицького феномену?

Розпочалося все в далекому 2001 році, коли в Славутичі було тільки єдине підприємство, яке забезпечувало жителів усіма комунальними послугами, а славутичани були заручниками відношень з таким монопольним монстром. Саме Юрію Єгоренко, за підтримки міського голови Володимира Петровича Удовиченко, вдалося знайти найкращий вихід із цієї ситуації: реформувати монополію та створити конкурентне середовище. Так в місті з’явилося спочатку одне приватне підприємство ПВКП «Гранд-сервіс», а потім ціла низка приватних підприємств, які по результатам проведених конкурсів стали якісно виконувати всю технічну роботу по обслуговуванню будинків та прибудинкових територій.

Ось як він сам про це розповідає:

«Це був початок реформи комунальної сфери. За існуючої в Україні моделі ЖКГ, мешканець, як споживач комунальних послуг, має угоди з потужними комунальними монополістами. Не будучи фахівцем, та навіть просто достатньо освіченою в комунальних питаннях людиною, кожен житель, як споживач послугам намагався розв’язати свої проблеми, добитися гарантії якості послуг, тобто виконання того, за що він сплачує гроші. З якою б проблемою споживач не зустрівся: від водо-теплопостачання до вивезення сміття, проти нього завжди апелює армія директорів, юристів, інженерів - цілий штат професійних фахівців, якому мешканець одноосібно намагається довести свою правоту, зазвичай не володіючи тонкощами комунальних питань. Складно? Ні, просто неможливо перемогти в цьому протистоянні!»

Ось тоді Ю.Єгоренко і запропонував створити в нашому місті систему захисту прав та інтересів споживачів, у вигляді підприємства, яке б стало на бік мешканців, та виконувало би функцію професійного управителя багатоквартирними будинками. Так у 2003 році було створене комунальне підприємство «Житлово-комунальний центр» (КП «ЖКЦ»), з функцією єдиного замовника та єдиного розрахункового центру, а у славутичан з’явилась єдина зручна квитанція по якій вони сплачували вартість всіх наданих послуг.
В результаті спільних зусиль підприємця та міської влади, було впроваджено систему, коли у споживача повинна бути єдина угода на всі комунальні послуги з управителем, який від імені споживача замовляє ці послуги на конкурентному ринку. Так би мовити: «Я – власник квартири, ось перелік потрібних мені послуг, а ви – управитель, тому найдіть мені, будь-ласка, постачальників цих послуг, підпишіть з ними угоди, проконтролюйте процедуру та правильність розрахунку тарифів, а далі контролюйте постачальників та виробників послуг, захищаючи мої інтереси як споживача».

Споживач зі свого боку гарантує своєчасно сплачувати кошти за отримані послуги, згідно з законно встановленими тарифами, і виконувати вимоги «Правил користування житловими приміщеннями». Хочу окремо наголосити на тому, що саме прийнята у Славутичі комунальна форма власності керуючої компанії є найбільш ефективною та безпечною для мешканців, тому що місцева влада залишає за собою контроль, вплив на директора та відповідальність за якість роботи управляючої компанії перед громадою.

З того моменту нашим жителям стало не потрібним витрачати час «ходити по судам»,щоб довести недостатню якість комунальних послуг - цим почала займатися управляюча компанія. Зафіксувавши відсутність послуги, або її не достатню якість, мешканець телефонує фахівцям КП ЖКЦ, а вже ті в свою чергу оформляють претензію і платня за цю послугу або знижується, або знімається зовсім та робиться перерахунок на користь мешканця. Сам мешканець задля цього не докладаєте практично ніяких зусиль, адже частіше за все, постачальники послуг терміново виправляють свої помилки на вимогу замовника. Ось де різниця між пошуком шляху для вирішення проблеми для мешканців Славутича та мешканців інших міст України! Адже ціль будь-якої реформи і повинна полягати саме в тому, щоб людям стало комфортніше жити!.

Разом з тим для утримання служби замовника славутичанам не потрібно витрачати додаткові кошти. Виробники комунальних послуг відтепер не займаються нарахуванням мешканцям квартир оплати за ці послуги, розповсюдженням квитанцій, збиранням грошей – все це робить служба замовника, а певні накладні витрати, які закладені в тарифі, перерозподілені на користь замовника. Мешканець ні на копійку не сплачує більше вказаного тарифу, зате відчуває величезну різницю в якості послуг та комфорті

Ось таку сучасну схему надання комунальних послуг в Славутичі було запущено в дію, і саме вона, впевнений Ю.Єгоренко, повинна запанувати в усій країні та задовольнити потреби всіх споживачів комунальних послуг в Україні.

В підтвердження цього з 01.07.2015 вступив в дію Закон України: «Про особливості здійснення прав власності в багатоквартирних будинках», в якому по суті сказано, що всі мешканці багатоквартирних будинків до 01.07.2016 року повинні визначитися з питанням хто саме стане професійним управителем в їх будинку. Якщо цього не відбудеться протягом року, то міська влада повинна сама визначити такого управителя. Тобто те, що у Славутичі реалізовано понад 12 років тому, зараз впроваджується для всієї України!А ми йдемо далі! Вже зараз реалізовуються права співвласників багатоквартирних будинків з питання встановлення загально будинкових приладів обліку теплової енергії. На сьогодні проведено збори в більш ніж 20-ти будинках, де мешканці готові за свої кошти встановити ці прилади та почати заощаджувати власні кошти.

Збори проводяться виключно за ініціативами самих жителів, за обов’язковою участю представників керуючої компанії КП «ЖКЦ», представника міськвиконкому та інших необхідних фахівців. Юрій Олександрович як голова громадської ради міста, на прохання ініціативних груп, організовує проведення цих зборів та допомагає оформляти відповідні протоколи. Завдяки цьому процесу на початку опалювального сезону в нашому місті з’явиться близько 20-ти багатоквартирних будинків, обладнаних приладами обліку тепла. Цей шлях надає можливість мешканцям багатоквартирних будинків економити власні гроші та знаходити шляхи для втілення енергозберігаючих заходів у власне житло. Це тільки декілька прикладів успіху та коротко про славутицьку комунальну реформу. Завдяки її результатам наші комунальники вже мають замовлення від інших міст України на тиражування славутицької моделі реформування ЖКГ. Нажаль зробити це буде дуже непросто, бо монополісти в комунальній сфері та їхні лобісти у владі намагаються завадити справжній реформі ЖКГ.

Багато кому вигідно підтримувати існуючий стан речей, який дозволяє подальшому за безцінь приватизувати галузь продовжувати красти великі бюджетні кошти та викачувати гроші з населення.»
За підтримки людей реалізувати в Україні якісну реформу ЖКГ в найближчий термін – цілком реально. Юрій Єгоренко довів цю можливість на практиці у рідному місті Славутичі.

Ірина Козленко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: