Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Історія вина

Вино є культовим напоєм, відомим людству якнайменше 9 тисячоліть. Вавилонська та Єгипетська цивілізації, давні греки та римляни займалися виноробством. Вино було розповсюдженим напоєм по всьому світу: від Близького Сходу до Колхіди. Археологічні знахідки у вигляді великих глеків для зберігання алкоголю, пресів та іншого обладнання виноробства свідчать про присутність алкогольного напою з винограду у всіх культурах.

Сучасне виробництво вина розповсюджене в таких країнах як Франція, Італія, Португалія, Грузія, Молдова і Вірменія. Щоб обрати напій та купити вино найвищої якості, потрібно звернути увагу на виробника, сорт та колір напою, вміст алкоголю та цукру. На сайті інтернет-супермаркету Новус представлений широкий асортимент вин. Товари будуть надійно спаковані та швидко доставлені по Києву та передмістю. Вина від Новус прикрасять святкове застілля або зроблять романтичну вечерю ще приємнішою.

Культ вина

Виноробство супроводжує всі цивілізації. Давні греки мали у своєму пантеоні бога Діоніса. Цей улюбленець греків був покровителем рослин, виноградарства і виноробства. Веселий і хмільний бог Діоніс дарував родючість всьому живому та вживав вино в компанії німф, сатирів та кентаврів. Йому присвячувалось безліч ритуалів:

  • дегустація молодих сортів;
  • свято винних чанів;
  • змагання джбанів;
  • весняні діонісії.

В Римській імперії славили Вакха чи Бахуса. На честь нього влаштовували вакханалії — вечірки розгнузданості та нестриманого сп’яніння.

В епоху середньовіччя виноробство стало батьківщиною ченців. Монастирі були промисловими центрами з виготовлення вина. Послушники працювали на виноградниках, а продаж алкоголю приносив чималий прибуток церкві. Вино було частиною релігійних ритуалів. Червоні сорти називали божою кров’ю.

На початку доби Відродження виноробство стало розповсюдженим у Франції. Виноградники росли на землях церкви, міщан та аристократів. Вино було головним експортним продуктом цієї країни. В епоху Просвітництва до процесу виготовлення алкогольного напою долучилися науковці. Європейські країни: Франція, Угорщина, Португалія, Італія та Іспанія досягли розквіту технологій в виноробстві.

Характеристики вина

Вина називають за сортом винограду, якого в складі не менше 85%. Це всім відомі каберне, мерло, шардоне, совіньйон. Суміш кількох сортів створює купаж. За кольором розрізняють білі, червоні та рожеві напої. За смаком і вмістом алкоголю вина поділяють на сухі, напівсухі, солодкі, напівсолодкі та кріплені.

Кожне вино має свій смак та букет. Відкорковане та налите в бокал, воно починає контактувати з повітрям та віддає свій аромат. Напій наливають в келих, злегка збовтують, нюхають та куштують невеликими ковтками. Саме так можна відчути букет та насолодитися хорошим вином.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: