Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Правило етикету: чи можна після 21:00 телефонувати у справах

Правило етикету: чи можна після 21:00 телефонувати у справах фото

Після пандемії коронавірусу чимало людей так і залишились працювати з дому, розмивши тим самим межі особистого і робочого у своєму житті. Діловий етикет відреагував на такі зміни досить швидко, підлаштувавши правила бізнес-спілкування під нові реалії.

Журналісти поцікавилися, як тепер годиться дистанційно спілкуватись з робочих питань. Насамперед, в який час буде доречним і припустимим телефонувати одне одному у справах.

Головний критерій, яким потрібно керуватись під час планування ділових дзвінків, є рамки робочого дня. Якщо людина працює за стандартною схемою з 9 ранку до 6 вечора, не варто турбувати її за межами цього часового проміжку. Якщо ж питання термінове, то припустимими вважаються дзвінки лише до 21:00, після цього час людини має повністю належати їй. Порушувати це правило допускається лише за справді екстремальних та форсмажорних обставин.

Якщо ви все ж телефонуєте комусь у пізній час, приготуйтесь до того, що слухавку людина не зніме. У вільні години кожен сам вправі вирішувати, приймати робочі дзвінки чи ні – це залізне правило ділового етикету.

Чи можливі винятки з цього правила? Так, якщо ці винятки були погоджені заздалегідь. У деяких компаніях від співробітників справді вимагають постійної готовності до роботи. Але про це потрібно домовлятись окремо і попереджати про такі правила ще на етапі співбесіди.

Також сучасний діловий етикет регулює спілкування у месенджерах. В ідеалі повідомлення з робочих питань у неробочий час краще не писати. Однак, специфіка спілкування у текстовому форматі передбачає, що отримувач має право переглянути написане, коли зможе чи вважатиме за потрібне. Тому відправляти повідомлення навіть після 21:00 не вважається абсолютним табу. Проте, якщо месенджер дозволяє і питання не термінове, відсилайте його без звукового сповіщення.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: