Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому випадає волосся: Неочікувані причини

Чому випадає волосся: Неочікувані причини фото

Після чергового розчісування, побачивши десяток волосинок на гребені, багато хто з нас може почати панікувати та вживати негайних заходів для збереження своєї шевелюри. Деякі з нас обирають вітаміни для волосся, інші стараються рідше мити та розчісувати волосся, аби уникнути "волосопаду". 

Втрата волосся — це нормальний процес, і, фактично, ми втрачаємо ще більше, ніж може здатися. "В середньому випадає від 100 до 150 волосинок на день", пояснює трихологиня Гретхен Фрізе. "Це залежить від того, на якому етапі росту волосся ви знаходитеся".

Втрата волосся — це природний процес, що включає різні фази росту волосся: анаген (фаза росту), катаген (перехідна фаза), телоген (фаза спокою), і екзоген (фаза випадіння). Хоча немає точних наукових даних про те, коли саме ви входите в ці фази, деякі факти показують, що восени люди частіше вступають у фазу випадіння через погіршення погоди та зменшення отримання вітаміну D від сонця.

Якщо вам здається, що ви втрачаєте надто багато волосся, що можна помітити або воно легко випадає при дотику, або якщо ви помічаєте залисини на шкірі голови, це може бути ознакою втрати волосся, яку важко відновити.

Що може призвести до випадіння волосся?

Втрата волосся, коли вона виходить за межі норми, може бути симптомом інших процесів у вашому організмі. Існує безліч причин, які можуть призвести до випадіння волосся, таких як:

  • Зміни гормонального фону, наприклад, після пологів.
  • Стрес.
  • Анемія.
  • Дефіцит білка або інших поживних речовин.
  • Дефіцит вітамінів, зокрема вітамінів А і D.
  • Захворювання щитовидної залози.
  • Прийом ліків, таких як антидепресанти або бета-блокатори.
  • Хіміотерапія.

Трагічні події в житті, такі як смерть у сім'ї або захворювання, також можуть бути причиною випадіння волосся. Така тимчасова втрата волосся, пов'язана із стресом, називається телогеновою алопецією.

Як аутоімунні стани впливають на випадіння волосся

Втрата волосся також може бути пов'язана із збоями у роботі імунної системи. Наприклад, вовчак, аутоімунне захворювання, може спричинити випадіння волосся через запалення шкіри голови та волосяних фолікулів.

Алопеція, ще одне аутоімунне захворювання, при якому імунна система атакує волосяні фолікули, призводить до випадіння волосся, залишаючи гладеньку шкіру. Псоріаз шкіри голови — це інше аутоімунне захворювання, яке може проявлятися свербежем та подразненням шкіри.

Коли випадіння волосся пов'язане з генетикою?

Генетика також може бути причиною випадіння волосся. Облисіння за чоловічим або жіночим типом, відоме як андрогенна алопеція, є найпоширенішою причиною випадіння волосся. Це викликане успадкованою чутливістю до гормону дигідротестостерону (ДГТ).

Облисіння може проявитися після статевого дозрівання, а місце випадіння може виглядати по-різному у чоловіків та жінок. У чоловіків лінія росту волосся може спадати, тоді як у жінок центральна частина волосся може розширюватися.

Довго вважалося, що гени облисіння успадковуються від батька матері, але насправді вони можуть бути успадковані з обох боків. Тому наявність "лисого купола" у дідуся чи бабусі не означає, що ви точно також обов'язково втратите волосся.

Коли слід звернутися до лікаря?

Незначна втрата волосся — це природний процес, і не завжди варто хвилюватися. Проте, якщо ви помічаєте значні зміни у втраті волосся, слід звернутися до свого лікаря для аналізів та консультації. Лікар може визначити основну причину випадіння волосся та рекомендувати подальші заходи. Це особливо важливо, якщо ви помічаєте інші симптоми, які можуть свідчити про серйозні проблеми в організмі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: