Завантаження ...
Новобудови Києва

Як святкуватимуть Успіння Богородиці у 2024 році: нова дата та традиції

Як святкуватимуть Успіння Богородиці у 2024 році: нова дата та традиції фото

З 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, через що віряни в Україні тепер святкують більшість церковних свят на 13 днів раніше.

Це стосується і великого літнього свята — Успіння Пресвятої Богородиці, яке тепер святкуватимуть 15 серпня замість 28 серпня.

Історія свята успіння пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці — свято, яке присвячене вшануванню матері Сина Божого, Діви Марії, та її переходу до Небесного Царства. В народі цей день часто називають Перша Пречиста. Історія свята бере початок з апокрифічних джерел та священної традиції Церкви. Канонічні Євангелія не містять інформації про дату, місце чи обставини смерті Марії. Згідно з традицією, після П'ятидесятниці Діва Марія перебувала в Єрусалимі близько десяти років, а її життя після цього описується лише в апокрифічних текстах.

Свято Успіння символічно завершує церковний рік, який закінчується 31 серпня. Воно вшановується багатьма храмами в Україні з ХІ століття до сьогоднішніх днів. Успіння також відзначається як день, коли Богоматір з тілом і душею перейшла до вічної слави свого Сина і стала могутньою Заступницею і Покровителькою в небі.

Значення свята успіння пресвятої Богородиці

Вшанування Успіння як одного з основних свят для християн почалося після Собору в Ефесі 431 року. Це свято, хоч і нагадує про сумну подію смерті, водночас є радісним, бо відзначає перехід Марії до вічного життя. Слово "успіння" означає сон, і віряни пояснюють сенс свята тим, що не існує кінцевої смерті, а лише перехід до іншого життя.

Традиції свята успіння пресвятої Богородиці

В день Успіння закінчується Успенський піст (Спасівка), і на святковий стіл вже можна ставити різноманітні страви. В цей період в лісах з'являються горіхи і гриби, а наші предки починали робити засолювання на зиму з капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

Традиційно віряни несуть до церкви на святкове богослужіння горіхи, фрукти, хліб, зерно та мед, які пізніше освячуються.

Народні прикмети та заборони на успіння пресвятої Богородиці

Народні прикмети на Успіння:

  • гарна погода — очікується прохолода на бабине літо;
  • веселка на небі — буде тепла осінь;
  • багато павутиння — зима буде малосніжною і морозною;
  • дощить — осінь буде дощовою.

Заборони на Успіння:

  • не бажати нікому зла, не сваритися і не лихословити;
  • не ходити босоніж по траві, щоб уникнути хвороб;
  • молоді незаміжні дівчата не стрижуть волосся, щоб не зіпсувати свою долю.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: