Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Інформаційна година "СНІД знати, щоб жити".

У стінах Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру (ЗБІЦ) постійно відбуваються зустрічі зі школярами, на яких обговорюються різні теми. Цього разу йшла розмова про "чуму ХХI століття" − СНІД. Старшокласники уважно прослухали повідомлення про історію виникнення ВІЛ-інфекції, про його ...

 

У стінах Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру (ЗБІЦ) постійно відбуваються зустрічі зі школярами, на яких обговорюються різні теми. Цього разу йшла розмова про "чуму ХХI століття" − СНІД. Старшокласники уважно прослухали повідомлення про історію виникнення ВІЛ-інфекції, про його види і механізми дії в людському організмі. Мало хто із них знав, що цей страшний вірус походить від шимпанзе, які можуть їм заразитися, але ніколи ним не хворіють.

Найраніший випадок СНІДу був виявлений у Конго в 1959 році, коли ще ніхто навіть і не здогадувався про існування цього захворювання. Через десять років вірус "перебрався" до США, а наприкінці 70-х років минулого століття СНІД почав забирати життя європейців. Парадокс полягає в тому, що офіційно вірус був відкритий лише в середині 80-х років, а випадки, котрі були описані раніше, не є підтвердженими, що саме це був вірус імунодефіциту. Учні зацікавилися проблемою пошуку ліків від цього захворювання. Вони дізналися, що було зроблено декілька вдалих спроб, але, на жаль, це не привело до відкриття панацеї.

ВІЛ дуже гнучкий генетично, що дозволяє йому отримувати стійкість до ліків. Тому дуже важко допомогти імунній системі розпізнати вірус на ранній стадії зараження. Школярі були здивовані тим, що в світі є невеликий відсоток людей, чий організм стійкий до ВІЧу. Це пов'язано з мутацією гена, який відповідає за опір даному захворюванню. Також їм було важко повірити в те, що понад 25 мільйонів людей вже померло, а понад 30 мільйонів і досі живуть з ВІЛ-інфекцією. Присутні висловили сподівання, що в кінці кінців ліки буде знайдено, а страшне захворювання буде подолано. Дуже хочеться вірити, що майбутній творець цих ліків знаходиться саме серед них і що саме він зможе звільнити людство від "чуми" сторічь!

Ольга КРОПТА,
завсектором клубної роботи Славутицького ЗБІЦу 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: