Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Соборність не завершується, вона продовжується

Темі Соборності України була присвячена зустріч у Загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі, яку організував міський методичний центр освіти. На це зібрання були запрошені міський голова, учнівська молодь, вчителі, працівники культури, військовослужбовці.

 
Темі Соборності України була присвячена зустріч у Загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі, яку організував міський методичний центр освіти. На це зібрання були запрошені міський голова, учнівська молодь, вчителі, працівники культури, військовослужбовці. Звертаючись до присутніх, ведучий заходу методист центру Валерій Янковський підкреслив, що нам, нащадкам, потрібно пам’ятати нашу історію, пам’ятати ідеали соборності і єдності України.

Екскурс в історію через слайд-презентацію зробила головний спеціаліст відділу молоді та спорту Тетяна Бойко. Вона пригадала хронологію подій розвитку ідеї соборності і день 22 січня 1919 року, коли був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

 

Але до справжньої соборності багато перешкод. Про те, як захищають свою землю українці розповіли гості зустрічі - військовий комісар м.Славутича Андрій Бідненко та учасник АТО, командир розвід зводу 79 окремої аеромобільної бригади, капітан Євгеній Ареф’єв. За мужність і відвагу, вміле керівництво обороною Євгеній представлений до високої державної нагороди – ордена Богдана Хмельницького.

Саме те, як народ підтримує своїх військових говорить про зародження в Україні громадянського суспільства. У своїй промові до молоді міський голова Володимир Удовиченко сказав, що війна руйнує цінність відносин. Політики не повинні втручатися в історію. Він підкреслив, що Україна перед вибором світоглядів. Дві основні проблеми треба вирішити – побудувати громадянське суспільство та зробити ефективним державне управління. Міський голова навів своє авторське визначення соціальної держави, яку б хотіли бачити українці, що прагнуть до кращих стандартів життя:

СОЦІАЛЬНА ДЕРЖАВА - держава реалізованих демократичних принципів суспільних відносин громадянського суспільства, високого рівня прав і свобод, соціальних гарантій (робочих місць, освіти, медичної допомоги, соціального забезпечення),розвиненої соціальної інфраструктури і рівних можливостей.

Учасники зібрання обмінялися думками, що Соборність не завершується, вона продовжується.

Людмила Любива



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: