Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Памʼять про трагедію: у Ягідному буде створено Меморіал

Памʼять про трагедію: у Ягідному буде створено Меморіал фото
В Ягідному, на Чернігівщині, у тій школі, де протягом місяця окупанти в нелюдських умовах утримували 370 людей, серед яких також були волонтерки із Славутича, буде створено Меморіал.
Про це повідомляє Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області.
Комплексна відбудова Ягідного – один з пріоритетних проєктів Агентства відновлення. Поруч із відбудовою зруйнованих будинків та вулиць працюємо над ще одним важливим завданням: збереженням памʼяті про страшні події. У школі, де протягом місяця окупанти в нелюдських умовах утримували 370 людей, буде Меморіал. Зараз триває конкурс, який ми оголосили 18 жовтня. Заявки на участь у ньому подали 11 претендентів. Реєстрація вже закрита і розпочинається етап проєктування.
До 27 січня 2024 року учасники мають подати свої проектні рішення, які 7 лютого розгляне журі. 12 лютого оголосять результати. Переможець отримає винагороду у розмірі 50 тисяч гривень.

Читайте також: Славутичанки, які відчули пекло російської окупації



«Школу в Ягідному російські військові перетворили на концтабір. І тримали там в тому числі дітей, які до цього сиділи тут за партами. Коли тут було стільки смертей, недоречно продовжувати в цьому приміщенні навчання. Натомість Меморіал допоможе розповісти правдиву історію подій. Очікуємо від учасників змістовних рішень», – сказала заступниця голови Агентства відновлення Валерія Іванова.
Найкращий проєкт обере журі, до складу якого входять представники місцевої влади, архітектори, жителі Ягідного, які особисто пережили окупацію.
Оскільки локація досить обмежена у розмірах, перевага віддається гнучким, функціональним архітектурним рішенням та екологічним технологіям, які мінімізують вплив будівництва на навколишнє середовище.



Важливо, щоб внутрішнє оздоблення відповідало місцевому контексту та його історії. Має бути дві експозиції: постійна та тимчасова, також треба, щоб були збережені залишки трофейної техніки, місць фортифікаційних укріплень окупантів – це меморіальні експонати. Слід закарбувати місця страт та поховань місцевих жителів.
Крім цього, тут необхідно передбачити простір для лекцій та зустрічей, адміністративний блок, місце для організації соціального підприємництва, простір психологічної реабілітації, кафе.
Нагадаємо, що у Ягідному вже розпочали відбудову пошкодженого житла, а на минулому тижні Агентство відновлення оголосило тендер на капітальний ремонт вулично-дорожньої мережі.

Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: