Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Зона відчуження може і повинна бути зоною відродження» - Андрій Тимчук

«Зона відчуження може і повинна бути зоною відродження» - Андрій Тимчук фото

Андрій Тимчук, виконуючий обов’язки керівника Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), наголосив на тому, що Чорнобильська зона може і повинна бути зоною відродження. У своєму інтерв’ю газеті "Атомник України", Тимчук розповів про те, як підприємства в Зоні вирішують проблеми в умовах воєнного стану та поділився поглядом на майбутнє цього регіону.

ДАЗВ виступає центральним органом виконавчої влади, що керує роботою державних чорнобильських підприємств. Тимчук наголосив на важливості постійного діалогу між управлінцями підприємств, ДАЗВ і профспілкою. Однак він вказав на хронічне недофінансування, яке призводить до проблем на цих підприємствах.

«Тобто, існує невідповідність ресурсів, які виділяються, для реалізації поставлених задач», зазначає Андрій Тимчук.

Проблеми Зони включають також брак розуміння ситуації серед народних обранців. Тимчук висловив обурення тим, що рівень заробітної плати на чорнобильських підприємствах низький, в середньому не більше 19 тисяч гривень.

Незважаючи на ці труднощі, Тимчук вважає, що Зона відчуження може відродитися. Особливу увагу він приділяє пропозиції виділяти 1% коштів від будівництва Централізованого сховища відпрацьованих ядерних палив на підтримку заповідника в Зоні та профілактику пожеж.

— Ми запропонували 1 відсоток коштів від будівництва ЦСВЯП спрямовувати на забезпечення заповідника, який виконує бар’єрну функцію у Зоні. Кошти також вкрай необхідні для попередження та боротьби з пожежами. Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка від зокрема «чорнобильських» територій, виступила категорично проти, заявила, що потрібно «шукати внутрішні ресурси». Але ж основні статті державного фінансування витрат чорнобильських підприємств — це заробітна платня та енергоносії, а рівень заробітної плати, у середньому у Зоні не більше 19 тисяч гривень з урахуванням доплат за особливо шкідливі умови праці!

Також Тимчук поділився іншими проблемами та викликами Зони відчуження та розповів про дії на шляху її відновлення після деокупації.

— Після деокупації Зони відчуження був створений План відновлення та розвитку: 9 напрямів та 36 проєктів. Цей план передбачає відновлення
в Зоні всіх ключових функцій та матеріальної бази, радіаційного моніторингу і лабораторій.

«Зона відчуження може і повинна бути зоною відродження» - Андрій Тимчук фото №1
«Зона відчуження може і повинна бути зоною відродження» - Андрій Тимчук фото №2
«Зона відчуження може і повинна бути зоною відродження» - Андрій Тимчук фото №3

Фото: Атомпрофспілка

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: