Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Олександр Качний: Ми відкриті для всіх, хто бажає працювати на об’єднання та розвиток

Україна переживає складні часи: на Сході країни не спадає напруга, економіка продовжує падати, натомість ростуть ціни і кількість безробітних. На цьому тлі країна готується до чергових місцевих виборів, які пройдуть 25 жовтня. Більшість експертів сходяться в тому, що...

Олександр Качний
Україна переживає складні часи: на Сході країни не спадає напруга, економіка продовжує падати, натомість ростуть ціни і кількість безробітних. На цьому тлі країна готується до чергових місцевих виборів, які пройдуть 25 жовтня. Більшість експертів сходяться в тому, що передвиборна кампанія буде непростою, а результати виборів - непередбачуваними.

По-перше, закон станом на 27 липня ще не підписаний, тож немає й ясності з процедурою, за якою обиратимуться депутати місцевих рад і мери міст, по-друге - є сумніви в тому, що вибори пройдуть чесно і прозоро. Про нинішню політичну та економічну ситуацію, очікування виборців та плани на майбутнє ми поговорили з головою Київської обласної організації Опозиційного блоку, депутатом Київської облради Олександром Качним.

- Олександре Сталіноленовичу, ви, як депутат обласної ради, людина, яка очолювала цей орган понад 4 роки, як ніхто інший знаєте про те, чим живе Київщина, які у людей проблеми та очікування. Розкажіть, в якому стані область входить в передвиборний процес?

- Київщина у порівняні з іншими регіонами – на щастя, ще в не найгіршому становищі, але жителі області вже збідніли утричі. Найболючіше це вдарило по пенсіонерах, ветеранах та малозабезпечених громадянах, які повністю залежать від грамотної соціальної політики, вчасно нарахованих пенсій і головне – розміру цих виплат відносно до інфляції. Соціальні стандарти конче необхідно індексувати до економічно прийнятного рівня, але робити це, на жаль, не поспішають.

Середньомісячна заробітна плата у Київській області у перерахунку на долар складає $ 171 при $ 418 у 2013 році. Рівень безробіття зріс, при тому, що кількість нових робочих місць постійно зменшується. В області не працює більшість основних важливих програм, які приймалися обласною радою на 2012-2015 роки. Різко впав рівень надходження інвестицій на Київщину: обсяг капітальних інвестицій скоротився з $2, 283 млн. до $935 млн. Були дуже суттєво урізані пільги та соціальні виплати.

Додайте до цього важку криміногенну ситуацію, необхідність підготовки до важкого опалювального сезону – і ви отримаєте відповідь на своє запитання. Все дуже непросто. І в суспільстві, як то кажуть, назріло питання: чому не відбуваються зміни і що ми отримали? Мабуть, найкрасномовніше про це скажуть цифри. За результатами останніх соцопитувань, 38,8% жителів Київської області вважають, що події в Україні рухаються в абсолютно неправильному напрямку. Ще 29,7% - що скоріш в неправильному. Вдумайтеся – майже 70 відсотків людей вимагають змін у політиці, економіці, соціальній сфері. Саме з необхідністю змін на краще вони пов’язують ці місцеві вибори.

- До яких, до речі, залишилося менше трьох місяців. Як до них готується «Опозиційний блок»? Що вже зроблено і які плани на найближче майбутнє?

- Партійне будівництво, розпочате нами в квітні, практично завершено. Зареєстровано обласну організацію та 41 місцевий осередок в усіх містах та районах Є територіальні лідери і актив. А найголовніше - вже можна говорити про те, що у нас є серйозна підтримка. Кількість наших прихильників зростає, тому що у нас є чітка програма дій і бачення того, як врегулювати політичну та соціально-економічну ситуацію в області. До нас долучаються працівники сільського господарства, промисловості, вчителі, лікарі; голови сіл, депутати різних рівнів – люди, які повсякденною працею розбудовують Україну. Щодня я проводжу десятки зустрічей – двері нашого штабу відкриті для всіх, хто бажає працювати на об’єднання та розвиток. Серйозну діяльність розгортають наші осередки на місцях: до нас приєднується безліч активістів, втомлених байдужістю влади і зневірених в ній.

Ці люди знають, як вирішувати проблеми на своїх територіях, вони мають позитивний досвід управління і, безумовно, користуються авторитетом серед своїх земляків. Все це дозволяє дивитися в майбутнє з оптимізмом. Разом з тим, ми дуже серйозно ставимося до підбору кадрів. Нам не по дорозі з тими, хто перефарбовується перед кожними виборами, змінює свої погляди відповідно до кон'юнктури.

- Як оцінюєте новий закон про місцеві вибори? Експерти кажуть, що до нього є дуже багато питань…

- Закон про вибори приймався з грубим порушенням регламенту. І зроблено це було, незважаючи на застереження Венеціанської комісії не приймати новий закон напередодні виборів. Не можна протягом 30 хвилин приймати закон, до якого внесено майже 1700 поправок, без їх розгляду. Депутати по суті голосували за документ, який взагалі не бачили. Наприклад, за наявною редакцією тексту закону відомо, що зменшиться кількість депутатів в місцевих радах. Максимальна їх кількість – 120 осіб – буде тільки в місті Києві. Київську обласну раду сформують 84 депутати. Для нашої області нічого ,крім шкоди, це не принесе. Депутати працюють на громадських засадах, не отримують зарплатні, тож говорити про економію бюджетних коштів не доводиться.

В той же час, чим більше депутатів, тим більш корисним і ефективним є самоврядування. А чим їх менше – тим простіше контролювати місцеві ради. Тож такий шаг є дуже шкідливим, особливо враховуючи те, що Київська область за територією у кілька разів більша, ніж столиця. Є питання і до принципу формування ТВК. По суті, в комісіях буде створена більшість представників правлячої коаліції – їм віддали по 2 місця при максимальній кількості членів ТВК у 18 осіб. Це ускладнює доступ до членства у ТВК для тих, хто входить туди шляхом жеребкування – громадських активістів і представників непарламентських партій. На минулих виборах, нагадаю, такі незалежні представники складали у комісіях більшість.

Все це у сукупності створює загрозу узурпації процесу підрахунку голосів та визначення результатів голосування правлячою коаліцією.

Крім того, цей закон, за наявною редакцією, позбавляє права бути обраними і обирати майже 3% українських громадян, тобто переселенців, не даючи їм права брати участь у виборах. Тільки на Київщині таких людей – сотні тисяч, а по всій країні – 1,4 мільйони! Тобто студентам з інших регіонів, які живуть в нашій області в гуртожитках, голосувати можна, а зареєстрованим біженцям – ні? Таким чином, в законі, на жаль, є велике поле для маніпуляцій. Але навіть незважаючи на це, ми впевнені, що 25 жовтня люди прийдуть на виборчі дільниці і підтримають «Опозиційний блок».

- На вашу думку, чи змінилися очікування виборців та їхні уподобання в порівнянні з останніми парламентськими виборами?

- Сьогодні електоральне поле зазнає суттєвих і різких змін: люди, як я вже казав, вже не вірять пустим обіцянкам. Люди у пошуках тих, хто не на словах, а на ділі зможе змінити ситуацію, в пошуках дієвої та сильної опозиції нинішній владі. «Опозиційний блок» є саме такою проукраїнською конструктивною опозицією. Ми не займаємося популізмом, балаканиною, пустою критикою влади. І якщо ми бачимо, що влада робить щось конструктивне та корисне, завжди намагаємося їй допомагати. Адже приорітет для нас – рівень життя простого українця. І я закликаю всіх небайдужих людей, які розділяють наші цінності і прагнуть змінювати країну: приєднуйтеся до нас! Разом ми зможемо дуже багато.

Тетяна Кожевнікова
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: