Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мобільні телефони: шкода чи користь?

Мобільні телефони стали невід'ємною частиною нашого життя. Сьогодні нам уже важко уявити, як це ми раніше обходилися без такої потрібної, зручної, просто необхідної речі! Чи наносять шкоду мобільні телефони? Суперечки на цю тему йдуть уже не один рік. Одні фахівці кажуть, що...

 

Мобільні телефони стали невід'ємною частиною нашого життя. Сьогодні нам уже важко уявити, як це ми раніше обходилися без такої потрібної, зручної, просто необхідної речі! Чи наносять шкоду мобільні телефони?

Суперечки на цю тему йдуть уже не один рік. Одні фахівці кажуть, що стільниковий телефон небезпечний не більше, ніж будь-які побутові прилади, інші вважають його однією з причин багатьох серйозних захворювань. Спостерігаючи за тим, що учні постійно користуються мобільними телефонами, навіть і під час уроків, ми вирішили дослідити дане питання.

Був підготований проект «Екологічні аспекти впливу мобільного телефону на здоров’я людини». При опрацюванні фахової літератури стає зрозумілим, що мобільний телефон є джерелом електромагнітних полів (ЕМП), які негативно впливають на здоров’я людини. Найбільш небезпечними є радіохвилі частоти 900 МГц, які підвищують кровообіг у корі головного мозку. За даними спеціалістів, ЕМП впливають на нервову, кровоносну, імунну, статеву, опорно-рухову системи.

Результати опитування свідчать про те, що у людей з’являються проблеми з пам'яттю, безсоння, депресія, головний біль, болі в області серця, м’язова втома.

В результати дослідження зроблені наступні висновки:

- Існує проблема необізнаності дітей і дорослих щодо можливого негативного впливу ЕМП від мобільних телефонів.

- ЕМП впливають на весь організм людини, але найбільш уразливими частинами тіла є головний мозок, сітківка очей, кісті рук та пальців, статева система.

- При довготривалому впливі ЕМП можливі дегенеративні процеси центральної нервової системи, гормональні захворювання, захворювання імунної, ендокринної та статевої систем, збільшується ризик виникнення ракових пухлин, може змінитися структура ДНК.

- Спостерігається психологічна залежність від мобільного телефону, а саме: занепокоєння з приводу відсутності телефону, SMS-манія, інформаційна манія, залежність людини від телефону і навіть манія переслідування та звукові галюцинації.

- Найбільшому негативного впливу ЕМП мобільного телефону піддаються підлітки й діти, адже їх організми знаходяться ще в стадії активного розвитку, а мобільними телефонами вони користуються активно не стільки для розмов, скільки для ігор, прослуховування музики тощо.

- При купівлі телефону треба буди уважним і звертати увагу не тільки на можливості та дизайн телефону, але й на значення SAR (коефіцієнт питомого поглинання), яке має бути зазначено в інструкції, воно має бути в межах від 0,28 до 1,5 Вт/кг. Чим менше SAR, тим телефон безпечніший для людини.

- Необхідно знати правила користування мобільним телефоном і не ігнорувати ними, щоб убезпечити свій організм від шкідливого впливу ЕМП.

- Вести роз’яснювальну роботу серед дітей і дорослих про мобільний етикет.

Результати опитування дітей і та їх батьків свідчать: не всі розуміють те, що мобільний телефон може загрожувати здоров’ю, тому ми розробили рекомендації щодо зменшення впливу електромагнітних полів на організм людини:

– носити мобільний телефон краще в сумці, кишені верхнього одягу або в руці;
– не вішайте телефон на шию, не тримайте у внутрішній кишені або в кишені штанів;
– дітям і підліткам потрібно обмежувати час користування телефонами, оскільки їх мозок і нервова система знаходяться ще в процесі формування;
– скоротіть до мінімуму розмови в місцях з поганим зв'язком, оскільки в цьому випадку випромінювання мобільного телефону зростає;
– використовуйте гарнітури, оскільки будь-яка гарнітура частково знімає з вас деякий об'єм випромінювання;
– максимальна потужність випромінюється стільниковим телефоном під час встановлення зв'язку, тому не тримайте телефон близько до вуха, поки встановиться зв’язок;
– використовуйте телефон лише в разі крайньої необхідності й лише на короткий час;
– коли посилаєте СМС, тримайте телефон якомога далі від тіла;
– на ніч вимикайте телефон або не тримайте його поруч із головою;
– не грайте в ігри, використовуючи телефон.

Отже, якщо мобілка «приросла до вуха», то принаймні потрібно дотримуватись елементарних правил особистого захисту.

Надія НАБОК,
учитель біології та хімії,
старший учитель, відмінник освіти, Олексій СТАНОВИЙ,
учень 9 класу
Славутицької школи №2

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: