Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Україна переходить на літній час: куди і коли переводити стрілки годинника

Україна переходить на літній час: куди і коли переводити стрілки годинника фото

Два рази на рік, навесні та восени, в Україні переводять час на годину вперед або назад, як було 30 жовтня 2022 року з переходом на зимовий час. Незабаром наша країна перейде на літній час, тому перевести стрілки потрібно на 60 хвилин уперед.

В Україні переводять час в останню неділю березня. Тобто цього року перехід відбудеться з 25 на 26 березня.

О третій годині ночі годинник переводить з 03:00 на 04:00. Причому, в сучасних гаджетах, смартфонах, комп'ютерах ця опція автоматична і чекати на три години не потрібно - техніка зробить все сама.

Зазначимо, що переведення годинника "туди-назад" відбувається згідно з постановою Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Ця процедура відбувається для адаптації робочих годин під світловий день та економії електроенергії.

Для чого ми переводимо стрілки годинника, як це впливає на організм людини і коли можуть скасувати цей "весняний ритуал".

Історія питання

Вперше переводити годинник запропонували у 1784 році. Таке рішення ухвалив посол США у Франції Бенджамін Франклін задля економії свічок. Проте винахід переходу саме на літній час приписують англійцю Вільяму Віллетту. В Україні зимовий та літній час запровадили у 1981 році. Восени стрілки переводять на годину назад, а навесні – на годину вперед.

Навіщо це робиться?

  1. Переведення годинника на літній час здійснюється для того, щоб люди мали змогу раніше починати день і довше працювати. Перехід на літній час дозволяє заощаджувати енергію.
  2. Переведення годинника на зимовий час відбувається через короткий світловий день. Так, зменшення часу влітку та збільшення взимку потрібне для того, щоб люди мали змогу довше працювати та менше використовувати штучне освітлення.
  3. Українці переходять на літній час щороку в останню неділю березня, на зимовий — в останню неділю жовтня.

Скасування переведення часу в Україні

Українські чиновники неодноразово хотіли скасувати переведення годинників на літній та зимовий час. Востаннє дискусія велася навесні минулого року. Тоді народні депутати не підтримали проекту закону "Про обчислення часу в Україні" авторства "слуги" Руслана Стефанчука. Парламент вирішив направити законопроект до Комітету ВР з питань економічного розвитку на доопрацювання. За це рішення голосу "за" віддали 226 народних депутатів.

"Такий "сезонний тимчасовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів і негативно позначається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних захворювань" , - йдеться в пояснювальній записці.

У 2021 році Стефанчук на брифінгу в парламенті заявив, що депутати повернуться до обговорення питання про відміну переходу на літній час. За його словами, Україна має залишитися в зимовому часі, тому обговорення цього питання буде актуальним після переведення годинників 31 жовтня 2021 року.

Вплив на здоров'я

Вже давно у всьому світі точаться серйозні суперечки з приводу шкоди здоров'ю від переведення стрілок годинника. На думку деяких учених, переведення годинника на літній час більше впливає на організм, ніж на зимовий.

Найменшим наслідком цього є порушення ритму біологічного годинника, на відновлення якого у людини йде від декількох днів до декількох тижнів.

Але є й серйозніші наслідки. Наприклад, є інформація про те, що в країнах, що переводять годинник, у момент переходу збільшується кількість інсультів та звернень до Служби швидкої допомоги.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: