Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На Запоріжжі унікальна знахідка - старовинний човен

На Запоріжжі унікальна знахідка - старовинний човен фото

Нова цікава знахідка на березі острова Хортиця, який раніше був затоплений. Це семиметровий довбаний човен, виготовлений з цільного стовбура дуба.

"В минулому біля берегів Хортиці заходили подібні човни, які пов'язані з давньоруським поселенням на острові. Воно існувало з X по XIV cт. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ. Можливо і нова знахідка з тієї ж епохи. Згідно стану збереженості деревини можна припустити, що вік човна може сягати 500 років. Але більш точне датування стане можливе після проведення радіовуглецевого аналізу", - пояснюють у Національному заповіднику "Хортиця".

Фото: Національного заповідника "Хортиця"

Ось цікава деталь. Що це може бути? Руни? Тамга?

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Ось наприклад тюркські тамги. Номер 6 +- схожий, але то будуть розбиратися вже профільні знавці - коментує археолог Національного заповідника "Хортиця" Дмитро Никоненко.

Пізніше, український історик Олександр Алфьоров на своїй сторінці у Фейсбук написав що човен може мати датування понад 1000 років.

На подібних човнах (а їх відомо до 2-х десятків) накреслені знаки зустрічаються вперше. Також він виказав думку, що знак, вирізаний на човні не руна і не монограмма, а знак власності, яким людина позначала майно. Що саме означали ці знаки – ми не знаємо.

 
 
 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: