Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як змінилася процедура банкрутства для українців під час війни

Як змінилася процедура банкрутства для українців під час війни фото

Тепер процедура банкрутства доступна фізичним особам. Хто зможе визнати себе банкрутом та що для цього потрібно - пояснення експерта.

У Кодексі України з процедур банкрутства з'явилося нововведення. Якщо раніше відновити свою платоспроможність або бути визнаним банкрутом могли лише юридичні особи, то тепер це право мають й будь-які фізичні особи, які вже не ризикують залишитися в борговій ямі наодинці з кредиторами, колекторами та відсотками, що невпинно зростають.

Про це сайту Pro Гроші розповів адвокат АО "Legal Strategy" Віталій Сокуренко.

Як проходить процедура банкрутства фізичної особи


Справи про банкрутство розглядаються господарськими судами за місцем проживання фізичної особи. Щодо того, кого можна визначити банкрутом, то йдеться про будь-яку фізичну особу, яка відповідає умовам цієї процедури.

Людина, яка хоче розпочати таку процедуру, має подати спочатку заяву до Господарського суду. Після цього, якщо інші умови початку провадження дотримані, суддя призначає арбітражного керуючого за цією процедурою, – каже експерт.

Разом із заявою має бути поданий план реструктуризації боргів та декларація про майновий стан боржника. В декларації має бути вказано:

- майно боржника та членів його сім’ї, яке в сумі перевищує 30 мінімальних зарплат;

- рухоме та нерухоме майно подружжя, навіть якщо вони розлучилися (протягом 3-х років).

Також у заяві потрібно зазначити:

- розмір боргу (вже простроченого), який на день звернення до суду становить не менш ніж 30 мінімальних зарплат (у 2023 році це 201 000 грн);

- прострочення планових платежів протягом 2 місяців у розмірі не менш ніж 50% місячних платежів за кожним банківським кредитом (або іншим зобов’язанням);

- постанову по виконавчому провадженню, якщо в особи відсутнє майно, на яке може бути звернене стягнення.

Є й інші обставини, які свідчать, що найближчим часом боржник не зможе виконати свої грошові зобов’язання або здійснювати звичайні поточні платежі, однак, поки що вони не визначені на законодавчому рівні, – зазначив адвокат.

Потрібно лише розуміти, що такі обставини мають бути достатньо серйозними, аби суд взяв їх до уваги, наприклад це може бути медичний висновок, зокрема необхідність значної суми на медичне лікування, отримання інвалідності, тривалу втрату працездатності тощо.

Важливо, що ініціювати процедуру банкрутства може лише сам боржник, якщо сума боргу перевищує 201 000 грн станом на 2023 рік. Також є ще одна умова – якщо боржника не було притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, які пов’язані з його неплатоспроможністю.

Які борги не можна списати через банкрутство


У Кодексі України з процедур банкрутства визначено певний перелік боргів, які не можна списати через процедуру банкрутства, а саме:

- борги по аліментах;

- борги по ЄСВ (він може виникнути тільки у ФОПа);

- борги з відшкодування шкоди, яка призвела до каліцтва, ушкодження здоров’я, смерті;

- штрафи, пеня, інші фінансові санкції;

- борги з податків, зборів.

Ба більше, якщо вже є наявний борг по аліментах, ЄСВ, відшкодуванню шкоди по каліцтву, то спочатку доведеться їх сплатити й лише після цього суд матиме можливість списати інші борги за процедурою банкрутства.

Чи можуть вилучити майно для погашення заборгованості


Суд не одразу визнає банкрутство фізичної особи, спочатку буде розпочата процедура відновлення платоспроможності через спробу реструктуризації заборгованості. На процедуру реструктуризації відводиться 120 днів.

Якщо процедура реструктуризації неможлива, тоді суд виносить рішення про банкрутство чи закриття справи. Він затверджує майно, коштом якого відбуватиметься погашення боргів, куди входить й частина загального майна подружжя.

При цьому суд не має права вилучати:

- житло, якщо воно є єдиним місцем проживання сім’ї боржника та не перебуває у заставі (квартира – до 60 кв. м, а житловий будинок – до 120 кв. м);

- рахунки в пенсійних фондах та фондах соцстрахування;

- майно загальною вартістю до 30 мінімальних зарплат, якщо воно є неліквідним;

- майно, яке необхідне для задоволення нагальних потреб боржника-банкрута та членів його сім’ї.

Які обмеження діють під час визнання фізичної особи банкрутом


На період від початку провадження до оголошення банкрутом, чи закриттям справи, на особу накладаються деякі обмеження, а саме:

- заборона бути поручителем;

- заборона укладати договори позики чи довічного утримання, переведення боргу;

- заборона продавати майно, якщо його вартість перевищує 10 мінімальних зарплат (67 000 грн).

Наслідки визнання банкрутства


Наслідки після банкрутства фізичної особи можуть мати різні обмеження та тривати кілька років. По-перше, людина визнана банкрутом, 5 років не може розпочинати нову процедуру банкрутства. По-друге, 3 роки людина не може вважатися особою з бездоганною діловою репутацією. По-третє, протягом 5 років фізична особа має письмово повідомляти новим потенційним кредиторам, поручителям, а також при заставі майна про те, що вона була визнана банкрутом – пояснив Віталій Сокуренко.

Тобто, наслідки цієї процедури можуть бути різними, зокрема, негативна кредитна історія та відмови банків при видачі кредитів, а також заборона щодо незалежної професійної діяльності у ролі адвоката, приватного нотаріуса тощо.

Раніше у ЗМІ розповідали, що змінилося у процедурі банкрутства під час війни. Також ми писали, що українці зможуть по-новому реструктуризувати борги.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: