Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Історичну знахідку пошкоджено

Цю інформацію розповсюдив департамент культури Чернігівської обласної державної адміністрації у соціальній мережі Facebook:

"Любителі старовини" відкопали носову частину дубового човна-довбанки, виламали чи відрубали саме носову частину, що нависала над водою. Доля цього фрагменту на сьогодні невідома. Решта човна знаходиться в схилі", — пише департамент культури

Доречно згадати, що 8 серпня 2023 року археологи відзвітували про відкриття рибальського човна-довбанки, знайденого біля Чернігова в річці Десна.

Спеціалісти з Інституту археології НАН України провели детальний огляд човна, частково очистили його, провели фотографування та створили тривимірну модель.

З підземних залишків видно було, що це 2,7 метра передньої частини рибальського човна-довбанки з нарощеними дощатими бортами. Археологи вважають, що цей човен-довбанка був використовуваний рибалками на річці Десна та Дніпро від XVIII до початку XX століття. Вони мали довжину від восьми до 12 метрів і ширину до двох метрів, і використовувалися для промислового риболовства.

Човен був вирізаний з дубового стовбура, який розширювався від 16 сантиметрів до півтора метра і служив як кіль. По боках були прикріплені дошки з верби або липи, які були з'єднані з основою дерев'яними шкантами діаметром до трьох сантиметрів і закріплені двома залізними цвяхами. Ширина цих дошок становила 45-50 сантиметрів, а товщина - п'ять сантиметрів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: