Завантаження ...
Новобудови Києва

В Україні можуть посилити обмеження для чоловіків без військового квитка: що зміниться?

 В Україні можуть посилити обмеження для чоловіків без військового квитка: що зміниться? фото

В Україні розглядають можливість введення суворіших обмежень для чоловіків, які не мають військового квитка.

Ця ініціатива обговорювалася на рівні Кабміну, а юристи також висловили свою думку щодо цього питання.

Що зміниться для чоловіків без військового квитка?

Чоловіки у віці від 18 до 60 років, які не мають військового квитка, вже стикаються з численними обмеженнями як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, військово-обліковий документ необхідний для отримання багатьох консульських і державних послуг. Прийняття на роботу або зарахування до навчального закладу можливе лише після підтвердження військового обліку. Також для перетину державного кордону військовозобов'язаний має мати цей документ.

Заява міністра юстиції

Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що в Україні все частіше вимагатимуть надання військово-облікових документів для отримання різних послуг. За його словами, це може торкнутися сотень, якщо не тисяч, різних послуг, важливих для комфортного життя. 

Винятки та правові аспекти

Міністр уточнив, що винятками будуть лише критично важливі послуги та послуги, пов'язані з дітьми та сім'єю. Закон про адміністративні послуги передбачає, що під час звернення громадян за державними послугами у них можуть вимагати військово-облікові документи – ця норма діяла ще задовго до війни.

Важливість військово-облікових документів

На думку міністра юстиції, для отримання багатьох державних послуг чоловікам необхідно мати військово-обліковий документ. Зокрема, це стосується отримання паспортів, реєстрації місця проживання, оформлення права власності на нерухомість, вступу до навчальних закладів, працевлаштування, отримання водійського посвідчення тощо. Ба більше, без військового квитка чоловіки навіть не зможуть одружитися.

Медичні послуги

Щодо медичних послуг, директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко повідомила, що під час звернення до медичної установи чоловіки призовного віку повинні мати з собою документи, включаючи військово-обліковий. Проте це не означає, що при наданні термінової медичної допомоги лікарі будуть цікавитися цим документом.

Юридичні аспекти

Адвокатка Марина Бекало підтвердила, що на території України без військово-облікового документа неможливо подати заяву на реєстрацію шлюбу, оформити паспортні документи, отримати посвідчення водія, вступити до закладу освіти, бути прийнятим на роботу та подати документи на встановлення інвалідності.

Обмеження за кордоном

23 квітня 2024 року закордонні підрозділи ДП "Документ" призупинили видачу готових документів через технічні причини. Також консульські установи України призупинили надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку, які не оновили свої військово-облікові дані, відповідно до нового закону про мобілізацію, що набув чинності 18 травня 2024 року.

Порядок отримання консульських послуг

МЗС надав роз'яснення щодо порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку. Попри відсутність військового квитка, за кордоном можна оформити посвідчення особи для повернення до України, отримати консульські послуги для дітей громадянина України, якщо інший з батьків є іноземцем, або здійснювати консульські дії за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані або позбавлені волі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: