Завантаження ...
Новобудови Києва

Відключення світла взимку: українців попередили, до чого готуватись

Відключення світла взимку: українців попередили, до чого готуватись фото

В Україні взимку дефіцит електроенергії очікується на рівні не менше 20%. Про це повідомив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України Святослав Павлюк під час дискусії, організованої Центром Вудро Вільсона. За його словами, основний тягар відключень електроенергії ляже на населення.

Про це пише OBOZ.UA.

Павлюк зазначив, що до грудня 2024 року енергетики зможуть підготувати близько 14-15 ГВт генерувальних потужностей з 18 ГВт, які були до повномасштабного вторгнення Росії. Це призведе до дефіциту електроенергії в 4 ГВт, який не вдасться перекрити імпортом.

"Це загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина", – додав експерт.

Він також нагадав, що внаслідок ракетних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури з березня до липня 2024 року енергосистема України втратила 10 ГВт виробничої потужності. Щодо основних джерел енергії, Павлюк пояснив:

  • Три атомні електростанції, які залишаються під контролем України, мають сукупну встановлену потужність до 8 ГВт.
  • Гідроелектростанції пошкоджені приблизно на 50%, їх потужність до війни складала до 6 ГВт.
  • Доступна потужність теплових електростанцій і когенерації становить 5,5 ГВт.
  • На окупованих територіях залишилося 80% потужностей вітрових і 20% сонячних станцій, які були втрачені.

На думку Павлюка, ситуація з генерацією на лівому березі країни залишається критичною: "Вся генерація здебільшого зруйнована, призупинена або пошкоджена, і не працює". Схід України залежить від системи передачі, функціональність якої є надзвичайно важливою для успішного проходження опалювального сезону.

Експерт прогнозує, що основний тягар відключень електроенергії взимку ляже на населення, оскільки сектор оборони, підприємства централізованого тепло- і водопостачання, а також об'єкти критичної соціальної інфраструктури не підлягають відключенню.

Як повідомляв SLAVUTYCH.info, частина українців з 1 жовтня зможе платити за електроенергію за тарифом 2,64 грн за кВт*год: нові правила. В Україні з 1 жовтня 2024 року вводиться пільговий тариф на електроенергію для тих, хто використовує електричне опалення. Згідно з постановою КМУ №632, споживачі зможуть платити 2,64 грн за кВт*год за перші 2000 кВт*год електроенергії на місяць.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: