Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Учителька на уроці стягнула з першокласниці штани, а класу порадила принести памперси і скотч

У львівській школі №40 вчителька хореографії на уроці зняла з першокласниці штани і змусила в одному спідньому стояти перед усім класом. А наостанок сказала наступного разу принести на урок памперси і скотч. Батьки – обурені. Директор школи запевняє, що вчителька пожартувала.


У львівській школі №40 вчителька хореографії на уроці зняла з першокласниці штани і змусила в одному спідньому стояти перед усім класом. А наостанок сказала наступного разу принести на урок памперси і скотч. Батьки – обурені. Директор школи запевняє, що вчителька пожартувала
.

6-річну Юлю вчителька з хореографії покарала за те, що дівчинка під час уроку тримала руки у кишенях. "Вона чисто машинально ручки опустила в кишеньки і вчителька підійшла і зняла з неї штани. Все дитина не хоче дуже розповідати, може їй боляче за таку ситуацію", – говорить мама дівчинки Галина Федик

Удома дитина нічого не розказала. Аж поки інші діти не почали скаржитись на вчительку. "Сказала, на наступний раз домашнє завдання – принести памперси і скотч. "Памперси навіщо?". "Ми хотіли всі пісяти, вона нас не пускала, а скотч – заклеїти рот скотчем, тому шо всі дуже голосно кричали", – розповідає мама першокласниці Оксана Яницька.

Батьки першокласників готують скаргу до управління освіти, наполягають, аби вчительку звільнили. "Їм шість рочків, вони ше дітки маленькі і знімати штани – це дуже не гарно як для вчителя. Вчора це було з цією дівчинкою, завтра з моєї дитини знімуть штани. Він після того не піде до школи", – нарікає мама першокласника Ірина Заремба.

"Вона постійно всіх нас сварить, якшо ми погано зробили. Вона била рукою. Але якшо шось дуже неправильно зробити – то вона сильно била", – розповідає одна з учениць. Учителька з хореографії працює у цій школі більше 20 років. Зараз її відсторонили від роботи, на телефонні дзвінки вона не відповідає. Директор школи підлеглу захищає. Переконана, що батьки і учні перебільшують та занадто серйозно поставилися до вчительського жарту.

"Вона проводила це в ігровій жартівливій формі. Звичайно, це було недоречно, негарно, некоректно, не вживались педагогічні терміни. У кінці уроку вона так до них зажартувала, щоб наступного разу принесли памперси і скотч, щоб уже не бігали в туалетне приміщення і менше розмовляли", – виправдовує вчительку директор школи №40 Галина Пенцак. Управління освіти розпочало службове розслідування. Якщо факти приниження дитини підтвердяться, педагога звільнять.

"Вдарити дитину – це одне. Я думаю, гірше – психологічне насильство, тоді коли дитина справді відчуває страшну образу, приниження. Оце є найгірше. Це просто гідність дитини і на неї не можна зазіхати", – переконана директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Галина Слічна.

Психологи застерігають, що підбір кадрів у школах має бути суворішим. Оскільки подібні вчинки учителів – психологічне насилля над дитиною. "Це формує комплекс меншовартості. Це означає, що людина може бути невпевненою, вразливою, більш чутливою, сором’язливою", – наголошує психолог Лариса Дідковська. Першокласниця Юля Федик пішла до школи. Утім дівчинка каже, на хореографію тепер – ні ногою.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: