Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як "водити Козу" 13 січня, щоб у будинок прийшли багатство та удача

Як "водити Козу" 13 січня, щоб у будинок прийшли багатство та удача фото

Цього дня збираються сім'єю і влаштовують пишну вечерю, багату на ситні та смачні страви. Коли настає вечір, то люди починають щедрувати, дівчата та хлопці ходили по домівках та співали.

Традиційно "Васильєв вечір" відзначається 13 січня. Назва свята походить від імені святого Василя Великого – архієпископа, письменника та богослова Кесарії Каппадокойської.

Ще це свято називають "Щедрий вечір" чи "Меланки". 13 січня прийнято відзначати із великою щедрістю. Цього дня збираються сім'єю і влаштовують пишну вечерю, багату на ситні та смачні страви. Коли настає вечір, то люди починають щедрувати, дівчата та хлопці ходили по домівках та співали, а господарі радували їх ласощами та смаколиками.

Аби пригостити всіх гостей та знайомих господині цього дня готували багато їжі. Існувало повір'я, що багатий стіл забезпечить господареві достаток на весь рік. Особливою популярністю користувалися страви зі свинини, оскільки святий Василь вважався покровителем свинарів.

Читайте також: А ви плануєте щедрувати чи засівати цього року? (тексти сучасних щедрівок та засівалок)

Прикмети на 13 січня:

Якщо в ніч із 13 на 14 січня на небі багато зірок, то врожай ягід буде добрим.
Якщо вітер дме з півдня - рік буде спекотним та благополучним; якщо із заходу – до достатку молока та риби; зі сходу – до врожаю фруктів та ягід.
Багато пухнастого інею на деревах віщує хороший медозбір.

Найголовніша подія цього дня – переодягатися у костюми тварин та фольклорних персонажів. 13 січня люди ходять будинками і після заходу сонця "водили Маланку" або "водили Козу".

Посів

14 січня, наступного дня після Маланки, чоловіча стать набирала повну сумку зерна і йшла засівати. Спочатку вітали родичів та хрещених батьків, а потім сусідів.

Фото: Марите Дошкільний Заклад

Читайте також: Щедрий вечір у Славутицькому дошкільному закладі «Марите» (фото, відео)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: