Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Кішки лікують: міф чи реальність

Кішки лікують: міф чи реальність фото
Кішки – мабуть, найпопулярніші домашні тварини. Ось вже протягом останніх 10 тисяч років вони є традиційними супутниками людини. Зараз широке поширення в різних країнах світу отримала фелінотерапія, тобто лікування за допомогою кішок.

Про цілющі властивості кішок говорять давно, але дослідження, які довели їх «лікувальну» особливість, провели тільки в XXI столітті. Так, довгий час вважалося, що контакти маленької дитини з домашніми тваринами можуть підвищити ризик розвитку у неї алергії на шерсть і астми. У 1999 році, однак, вчені показали, що ситуація зворотна: у дітей, в будинку яких жила кішка або собака, рідше спостерігається алергія. Після цього вчені припустили, що контакт з домашнім тварин на ранніх роках життя може підвищити імунологічну стійкість дитини до алергенів.

У 2018 році шведським вченим вдалося встановити, що спілкування з кішками та собаками в ранньому дитинстві допомагає дітям згодом уникнути алергії на шерсть домашніх тварин і на пилок. Фахівці також встановили, що наявність алергії безпосередньо регулюється кількістю тварин в будинку в перший рік життя дитини: опитані діти, у яких в будинку було більше п’яти тварин, ніколи не страждали від алергії, а ті, у кого ніколи тварин не було — в 49% випадків.

На цьому лікувальні властивості кішок не закінчуються. Власники кішок на 30% рідше страждають від серцевого нападу, ніж інші люди. Також ці домашні тварини надають серйозну допомогу людям, що страждають психічними захворюваннями, серцевими розладами, ушкодженнями мозку і навіть сприяють повному зціленню залежних від алкоголю та наркотиків. До такого висновку прийшли британські та американські терапевти, які працювали в спеціалізованих клініках для дітей з порушеннями розвитку.

Спілкування з кішками показано при депресії, неврозах, маніях і шизофренії. Психічно хворі сприймають присутність кішки без найменшого роздратування. Навпаки, тепло тварини, її заспокійливе бурчання дозволяють людині розслабитися. Також спілкування з кішками рекомендовано пацієнтам паліативних центрів – воно проганяє негативні думки і дозволяє відволіктися.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: