Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Опозиційний уряд: тарифи на газ підвищені безпідставно – їх потрібно переглянути

В Києві відбулося чергове засідання Опозиційного уряду. Тема – тарифи на комунальні послуги, в першу чергу на газ. Нагадаємо, в цьому році завдяки владі ціна на газ для найбільш численної категорії споживачів – мешканців багатоквартирних будинків – зросла більше ніж у 7 разів...

 
В Києві відбулося чергове засідання Опозиційного уряду. Тема – тарифи на комунальні послуги, в першу чергу на газ. Нагадаємо, в цьому році завдяки владі ціна на газ для найбільш численної категорії споживачів – мешканців багатоквартирних будинків – зросла більше ніж у 7 разів; тарифи на опалення – більш ніж у 5 разів. Зростання безпрецедентне – такого ще не було в історії жодної країни.

Природно, виникає питання – наскільки економічно обґрунтованим є такий ріст цін та тарифів, особливо на газ для населення. Як стверджують опозиціонери, висновки більшості експертів, полягають в тому що газу внутрішнього видобутку цілком достатньо щоб повністю забезпечувати ним населення. Проте тарифи ростуть і сьогодні більшість українців стоїть перед вибором – звертатися по субсидію чи не платити за «комуналку» взагалі. В бюджеті на виплату субсидій передбачено 22 мільярди, і ця сума, за оцінками експертів, збільшиться як мінімум до 30 мільярдів. Враховуючи те, що отримати субсидію непросто (особливо, якщо є борги по зарплатні або банківський депозит) – маємо зростання числа неплатежів. Вже зараз борги за «комуналку» складають 15 мільярдів гривень – ще одна безпрецедентна для України цифра.

Експерти прогнозують, що наслідком підвищення тарифів буде подальше зниження рівня життя людей та зростання соціальної та політичної напруженості в суспільстві, котра вже і так досить суттєва. Зазнають збитків також і підприємства паливно-енергетичного комплексу – їх доходи будуть скорочуватися і це дуже швидко призведе галузь до критичного стану. Виною тому – відсутність адекватних компенсаторних механізмів
Знижується внутрішній видобуток газу, зупиняється розвідувальне буріння. І Україна стане неспроможною зменшити залежність від імпорту. Те ж стосується і вугілля, кажуть опозиціонери – країна закуповує його в Росії, Польщі та Африці. При цьому, не береться до уваги той факт, що ціна імпортного вугілля становить від 1800 до 2100 гривень за тонну, в той час як ціна українського вугілля - 1100 гривень за тонну! Не кажучи вже про те, що за імпортне вугілля ми платимо у валюті, якої у нас катастрофічно не вистачає. Крім того, досі не сформовано запас на опалювальний сезон. В осінньо-зимовий період це може призвести до віялових відключень та відсутності тепла. Простий приклад. За 3 місяці, що залишилися до початку опалювального сезону, необхідно покласти на склади ТЕС близько 3 млн. тонн вугілля. Тобто близько 800 вагонів вугілля повинні щодня приходити на теплові електростанції і розвантажуватися. Це, кажуть опозиціонери, неможливо технічно.

Є проблеми й в електроенергетиці – ресурс більшості електростанцій впритул наближається до критичної позначки – вони потребують негайної модернізації.

В опозиційному уряді запропонували свою концепцію реформування енергетичного комплексу. Опозиціонери наполягають: Україні варто орієнтуватися на власні ресурси і створити по-справжньому прозорий ринок газу та електроенергії.

Програма реформ, яку пропонує опозиційний уряд, включає такі основні компоненти:

• забезпечення пріоритетності використання внутрішніх енергетичних ресурсів, всебічне скорочення імпорту;
• забезпечення надійного енергопостачання споживачів;
• обґрунтована тарифна політика;
• проведення структурних реформ у відповідність з принципами роботи європейського енергетичного ринку.

«Запропонована Опозиційним урядом програма дозволяє досягти основної мети розвитку паливно-енергетичного комплексу України – забезпечити енергетичну незалежність нашої держави, надійне енергопостачання всіх споживачів і доступність енергоносіїв для населення. До Верховної Ради вже подано цілий комплекс відповідних законодавчих ініціатив, спрямованих на вирішення економічних і соціальних проблем вугільної галузі. Ми будемо наполягати на якнайшвидшому розгляді цих законів парламентом, і будемо боротися за їх прийняття »
, - підкреслив лідер фракції Опозиційного блоку у Верховній Раді Юрій Бойко.

Тетяна Кожевнікова

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: