Завантаження ...
knukim.edu.ua
Новобудови Києва

Визначено учасників Громадської асамблеї в Славутичі

Визначено учасників Громадської асамблеї в Славутичі фото

У вівторок, 1 жовтня, відбувся відбір членів громадської асамблеї у Славутицькій територіальній громаді

Нагадаємо, що Громадські Асамблеї – це інструмент прямої демократії, який дає змогу кожному мешканцю взяти участь в ухваленні важливих для міста рішень. В Україні Громадські асамблеї проводяться вперше. Для участі в цьому пілотному проєкті було обрано дві громади – Славутицьку та Звягельську (Житомирщина). Тема першої славутицької асамблеї: «Як можемо вдосконалити систему поводження з побутовими відходами в громаді?».

У процедурі відбору членів Громадської асамблеї, що відбулася в онлайн-форматі, взяли участь: керівниця проєкту Ради Європи з громадської участі Дарина Соколова, спеціалістка проєкту Ради Європи Лілія Апостолова. Від міської влади Славутича: директорка Агентства регіонального розвитку Арина Старовойтова, секретар міської ради Наталія Гантімурова, консультантка Офісу підтримки громадських ініціатив Єлизавета Коваленко, головний спеціаліст Відділу інформації Яна Іванова. Координаторки Громадської асамблеї в Славутичі: Марія Бубнова, Олександра Латишева, Людмила Підлісна.

Провела процедуру відбору Марія Грищенко, експертка проєкту Ради Європи. Жеребкування відбувалося за допомогою програмного забезпечення з відкритим кодом Panelot. Використовувалася спеціально підготовлена програма, якою послуговуються у багатьох країнах для відбору членів громадських асамблей. Спочатку до програми було завантажено критерії відбору, які відображали соціально-демографічний портрет мешканців міста: стать, вік, освіта, квартал проживання. Далі завантажується база даних із зареєстрованими на участь у громадській асамблеї. Усього було зареєстровано 172 особи. Завдання програми – визначити з багатьох можливих варіантів одну вибірку, яка відображатиме славутицьку громаду.

Таким чином із числа славутичан, які раніше висловили бажання стати членами Громадської асамблеї, було відібрано 45 осіб. Потім Марія провела процедуру відбору ще раз, визначивши 12 додаткових (запасних) учасників Громадської асамблеї. Вони долучатимуться до роботи Громадської асамблеї, однак у кінцевому голосуванні братимуть участь лише в разі відсутності основного члена асамблеї.

Слід зазначити, що під час проведення процедури відбору була збережена повна конфіденційність. Доступу до персональних даних не мали не лише учасники процедури відбору, а й сама програма, що провела цей відбір. Кожному зареєстрованому на участь у Громадській асамблеї було надано номер, за яким учасника буде ідентифіковано після процедури відбору.

З обраними учасниками найближчим часом зв’яжуться координатори Громадської асамблеї та запросять долучитися до роботи. Громадська асамблея збиратиметься протягом трьох вікендів. Дати сесій Громадської асамблеї у зв’язку з технічними причинами було дещо змінено. Тепер вони такі: 19-20 жовтня, 9-10 листопада, 23-24 листопада.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия