Завантаження ...
Новобудови Києва

Новий COVID-штам XEC виявлений у 27 країнах: що це означає для українців?

Новий COVID-штам XEC виявлений у 27 країнах: що це означає для українців? фото

Новий штам коронавірусу XEC був виявлений вже у 27 країнах світу, що викликає занепокоєння експертів щодо його можливого домінування цієї зими.

За інформацією The Independent повідомляє OBOZ.UA.

Відзначається, що найбільш різкий сплеск захворювань на XEC спостерігається в Данії та Німеччині.

Штам коронавірусу XEC вже виявлено у сотнях пацієнтів у 27 країнах Європи, Північної Америки та Азії. Однак його поширення варіюється залежно від регіону. Наприклад, у США та Канаді поширеність XEC є нижчою, тоді як в Європі його наявність була підтверджена у 5,96% випадків на 19 серпня. У Словенії, за інформацією з серпня, понад 10% COVID-зразків містили XEC.

Експерти зазначають, що штам XEC є комбінацією варіантів KS.1.1 і KP.3.3. Симптоми його зараження схожі на інші штами COVID-19: це втому, біль у горлі, головні болі та висока температура.

Директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, професор Франсуа Баллу, підкреслив, що новий варіант є більш заразним. Проте, він вважає, що вакцини повинні забезпечувати хороший захист від цього штаму, оскільки XEC належить до родини Omicron.

Професор також висловив припущення, що XEC може стати домінуючим варіантом коронавірусу вже цієї зими, що викликає стурбованість серед медичних фахівців та населення.

Нагадаємо, що частина українців з 1 жовтня зможе платити за електроенергію за тарифом 2,64 грн за кВт*год: нові правила. В Україні з 1 жовтня 2024 року вводиться пільговий тариф на електроенергію для тих, хто використовує електричне опалення. Згідно з постановою КМУ №632, споживачі зможуть платити 2,64 грн за кВт*год за перші 2000 кВт*год електроенергії на місяць.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: