Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Терапія творчістю. Як завдяки своїм талантам допомагати Захисникам

Терапія творчістю. Як завдяки своїм талантам допомагати Захисникам фото

Багато різноманітних видів діяльності з бійцями та їхніми родинами проводять фахівці Соціально-психологічного центру м.Славутича.

Це психологічні і юридичні консультації, спілкування у форматі телефону довіри, зустрічі з військовослужбовцями, які проходять лікування чи реабілітацію у медичних закладах, різноманітні тренінги, заняття з елементами хендмейду, спортивні заняття, екскурсії, онлайн-зустрічі на різноманітну тематику та багато іншого.

Важливе місце у роботі Центру також займає терапія творчістю.

«Два роки назад вдалося видати альманах з творами воїнів-захисників. Це вірші й проза, пронизані тим життям на війні. Це і сльози, і біль, і кохання», - розповідає директор Центру.

Терапія творчістю


Віктор Одиниця мріє про створення у Соціально-психологічному центрі ще одного альманаху творів наших бійців. Адже це також своєрідний викид неймовірних емоцій тих, кому війна заглядає в очі щодня, щогодини, щомиті...

«Хлопці пишуть! Це певна така терапія. Вони на війні, і отой свій біль, те що у них в душі, вони викладають у цих рядках. Тому хочемо у цьому році видати другу збірку. Ми підтримуємо зв'язок з тими хлопцями. Вони продовжують писати», - пояснює Заслужений працівник соціальної сфери України Віктор Васильович Одиниця.

Але щоб видати збірку таких творів, звісно, для цього потрібні кошти. Для цього Віктор хоче написати картини і продати їх на аукціоні, як це було і раніше, коли потрібна була комусь допомога.

Тепер він хоче реалізувати мрію бійців – видати їхні твори. Віктор планує зібрати належну суму для друку омріяної збірки творчих робіт наших захисників.  

З цією метою Віктор Васильович також звертається за підтримкою до всіх небайдужих. Для нього це дуже важливо, бо це важливо для самих бійців.



Віктор Одиниця – художник. Коли почав писати та що стало стимулом
 

Уже майже 9 років Віктор Одиниця пише картини. Найчастіше свої роботи він виставляє для продажу, аби надати фінансової допомоги нашим захисникам чи членам їхніх родин у критичних ситуаціях.







Попри травму зору, яку він отримав ще до повномасштабної війни, Віктор пише картини, намагається знаходити нові направлення, техніки, експерементує.






Головне, що це він робить щиро, талановито та з добрими намірами. Цей добрий порив завжди знаходить позитивний відгук і надійну підтримку. І такий авторітет добропорядності – це результат багаторічних добрих справ, перевірених не тільки роками, а й неймовірною результативністю.

«В 2015 році не знаю, що на мене найшло (посміхається), я почав писати. Пішов до нашої Дитячої школи мистецтв і взяв уроки образотворчого мистецтва. Три місяці я там навчався».

Віктор пригадує, що ще напочатку в школі викладав уроки праці і креслення. Але там не було вчителя малювання, і йому запропонували вести цей предмет також.


В дитинстві, коли ще був маленьким, він любив малювати. Брав листівки або книжечки і завжди перемальовував. Йому це подобалось. Тому і погодився вести уроки з образотворчого мистецтва, паралельно самовдосконалюючись і вивчаючи новий шкільний предмет самостійно. Уже пізніше відчув, що хоче писати картини.


Як виникло бажання стати художником
 

«Виникло бажання писати майже в 50 років. Я хотів навчитися писати аквареллю. Мій викладач сказав, що писати аквареллю – це найскладніша техніка – неправильно покладений мазок уже неможливо виправити. А от олією – це набагато простіше. Якщо не сподобався якийсь штрих, його завжди можна змінити, перефарбувати.

Мені було цікаво отримати знання з основ образотворчого мистецтва, навчитися змішувати фарби.

Зі мною навчалось багато жінок, які так гарно писали. Тоді мені в це важко було повірити, але дійсно кожен може навчитися писати», - запевняє художник.





Та щоб чомусь навчитися, для початку потрібне велике бажання і терпіння.
 

«Я хотів писати. Для мене це була теж певна терапія. Коли пишеш, ти про все забуваєш.

Коли я пишу, неначе я там і знаходжусь, повністю занурююсь у роботу, навіть відчуваю запахи», - поринає в творчі спогади Віктор.



В мене аж руки тремтять – як хочеться писати!


Творчі люди по-іншому дивляться на світ і потім відображають це в своїх роботах. Інколи це дивує, викликає нерозуміння, обурення чи захоплення, але не може не вражати. Не може залишати байдужим.

«Люди, що пишуть, інакше відчувають кольори. Коли їдемо кудись з дружиною, намагаємось якомога більше побачити і назвати кольорів неба. Там десятки кольорів! Треба тільки придивитися!

По-іншому дивишся на ліс, як падає сонце, де лягає тінь, як вона підсвічує боки. І мені дуже подобається так дивитися на світ.

В мене аж руки тремтять – як хочеться писати. Але через стан здоров’я поки писати не можу.

Я дуже хочу писати! Деякі роботи я копіював – змальовував. А деякі власні, які я сам придумав, написав, мої», - ділиться спогадами художник.




За 9 років більше сотні робіт написано, було дві виставки – обидві благодійні.

«Одна з них була проведена на допомогу бійцю, який отримав поранення.

Друга виставка була у 2021 році, теж благодійна. Кошти від цієї виставки були направлені одному з бійців, який залишився без ока», - розповідає митець.

Тоді він почав шукати бійців, які взагалі не мають зору. Познайомився з одним юнаком, який, виконуючи бойове завдання в зоні АТО, залишився без очей. Кошти, зібрані під час виставки картин Віктора Одиниці, були перераховані для лікування хлопця.

Коли почалася широкомасштабна війна, Віктор багато писав для того, щоб продати картину і придбати щось потрібне бійцям.



Віктор мріє знову взяти в руки пензлі і фарби, доторкнутися до полотна, поринути у світ прекрасного, щоб, в першу чергу, допомогти тим, хто ціною свого життя виборює нашу незалежність і перемогу України.

«Коли у мене вже буде можливість писати, хочу зробити третю виставку, деякі роботи дописати. Це теж буде благодійна виставка на допомогу ветеранам чи їхніхнім родинам, тим, хто буде потребувати допомоги», - не приховуючи природньої скромності каже Віктор.







«Дякую долі за те, що вона привела мене до Славутича»

30 років тому Віктор Одиниця, разом зі своєю дружиною Валентиною та друзями Олександром і Юрієм, приїхали до Славутича, аби втілити в життя новий соціальний проєкт і допомагати людям. І протягом цього періоду добра справа стала сенсом життя.

За цей час було зроблено багато добрих справ, реалізовано безліч важливих проєктів, надано допомогу великій кількості потребуючих допомоги людям.

Також за 30-річний період відбулося багато змін. Дещо помінялись напрямки і методи роботи. Змінювалась кількість робочих місць, мінявся сам колектив, але головний принцип Соціально-психологічного центру допомагати людям  - залишився незмінним! І це найголовніше. Адже люди, які обрали своєю професією допомагати іншим, завжди будуть шанованими у суспільстві, а їхня праця важливою і затребованою.

З нагоди 30-ї річниці закладу Віктор Одиниця висловлює подяку усім, хто був поряд  у часи становлення Центру і до сьогоднішнього дня.

Звісно,  він не має такої можливості перерахувати усіх, бо, як каже керівник СПЦ, це безліч імен, безліч  прізвищ, надійних партнерів,ті, хто був разом з ними.

«Але в першу чергу хочеться подякувати міській владі - Удовиченку Володимиру Петровичу, який був ініціатором створення у Славутичі такого закладу. Він і до цього часу підтримує нас, тепер як депутат обласної ради.

Слова вдячності сьогоднішній владі, яка завжди відгукується на всі наші потреби і завжди підставляє плече.

Подяка керівникам цього проєкту «ЮНЕСКО-Чорнобиль». З боку іноземних партнерів - Любов Горіх, з боку України - Оксана Гарнець, з якою Центр продовжує до цього часу співпрацювати в різних міжнародних проєктах», - каже Віктор Васильович.




Велику вдячність передає усім керівникам інших чотирьох центрів, які сьогодні є в Україні. З Коростеня - Сергій Виговський, з Боярки - Ангеліна Лахтадир, з Іванкова – Галина Бабич, з Бородянки – Людмила Бойко. Під час повномасштабного вторгнення ворог знищив споруду Соціально-психологічного центру у Бородянці. Загинуло двоє працівників. Сьогодні відбувається відбудова і планується відновлення роботи Центру в повному обсязі.

«Ми прожили весь цей час як одна родина, як брати і сестри, допомагаючи один одному і в складних ситуаціях, які переживали наші установи, і в позитивних моментах. Вчилися разом, вчилися один в одного, підказували один одному. Всім-всім-всім, хто був разом з нами, велика вдячність», - пригадує Віктор.

Особливу подяку він висловлює всьому колективу, всім, хто працював з першого дня, хто тепер трудиться в інших міських установах чи навіть за кордоном, усі вони причетні до становлення центру і його роботи до цього часу. А також дякує тим, хто працює разом з ним зараз.
 

«Знаю, що попереду багато роботи, але впевнений, що з таким колективом ми справимся.

Тому хочу подякувати колективу Соціально-психологічного центру за те, що я мав можливість і честь працювати разом з ними протягом 30 років.

Дякую за їхнє відношення до роботи, за бажання вчитися, щоб допомогти людям.

Я вдячний вам за роботу, за розуміння, за терпіння, за ті іноді складні моменти в житті нашого Центру (коли стояло питання про закриття чи реорганізацію, чи інше).

Для мене це друга родина. 

Вітаю вас, мої рідні, і дякую за все!

Дякую своїм рідним і близьким, що завжди були зі мною і допомагали в усьому!

Дякую долі за те, що вона привела мене до Славутича!»




Вітаємо Соціально-психологічний центр Славутича, на чолі з Віктором Васильовичем Одиницею, з 30-річчям!

Нехай ваша праця, налаштована на допомогу і підтримку людей, повертається до вас добром і щирою вдячністю, процвітанням Центру і надійними дружніми партнерськими відносинами з усіма, хто причетний до вашої натхненної роботи! Славутич – це Україна! Разом до Перемоги!

Зі святом вас!

ПОВНА ВЕРСІЯ ІНТЕРВ’Ю З ВІКТОРОМ ОДИНИЦЕЮ У 4-х ЧАСТИНАХ: 

«Дякую долі за те, що вона привела мене до Славутича», - Віктор Одиниця (І частина) 

З0 років натхненної результативної праці: чим сьогодні живе Славутицький соціально-психологічний центр (ІІ частина) 

Головне завдання сьогодні – допомогти, щоб наші хлопчики прийшли і відчули, що ми їх чекали, готові все для них зробити (ІІІ частина)

Терапія творчістю. Як завдяки своїм талантам допомагати Захисникам (ІV частина)
 

Олександра ЛАТИШЕВА

Фото з архіву Віктора ОДИНИЦІ, Юрія АКИМЕНКА, Вадима ІВКІНА, Соціально-психологічного центру м.Славутич

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: