Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Перехід на літній час: як ставляться славутичани до переводу годинників

Перехід на літній час: як ставляться славутичани до переводу годинників  фото

Щорічно, в останні вихідні березня, в Україні відбувається перехід на літній час, коли годинники переводять на одну годину вперед.

Це роблять з метою збільшення використання світлої частини доби  та економії електроспоживання. І хоч доцільність цього вже неодноразово ставилося під сумнів, і в Україні хотіли скасувати цю практику, але до остаточного рішення ця справа так і не дійшла. Отож цього року в Україні переведення годинника на літній час відбудеться також.

Редакція slavutych.info вирішила поцікавитися, що думають славутичани відносно переводу годинників.

 

Наталія каже, що перехід на літній чи зимовий час у неї не викликає ніяких турбот і хвилювань ще з дитинства.

«Мені байдуже. Я з легкістю підлаштовуюсь до нового часу. Так було завжди, навіть, коли працювала. Можливо, це тому що я за біоритмом жайворонок».

 

Анатолій за давньою звичкою прокидається рано. Якщо годинники переводять на зимовий час, то його ранок починається ще затемна. А весною він не відчуває різниці, окрім плутанини з часом у перші дні переводу годинників.

«Я і так прокидаюсь о 4:30. Та краще нехай залишається все, як є. А то поки звикнеш до нового часу».

 

Валентина працює медичною сестрою і раніше часто залишалася на нічні чергування. За її словами, особливого відчуття зміни часу не відбувається, якщо знаходиться вдома.

«Раніше цей перехід мав значення, була економія електроенергії на підприємствах і вдома. А тепер це вже не суттєво. Коли знаходишся на роботі у період переведення часу, то працюєш на годину більше, чи на годину менше. Це залежить від того, куди треба переводити годинник. Тоді, звісно, це відчувається. А коли ти в цей час знаходишся вдома, то байдуже».

 

Оксана чимало часу проводить в селі, допомагає мамі по господарству. До переводу годинників на літній час ставиться з гумором.

«Колись це було складно. Якщо ти в селі і забув перевести годинник, то можна було запізнитись на автобус і не потрапити вчасно додому. А тепер така ситуація: отак піднімаю руку вверх і опускаю вниз, кажу – все, тепер живемо по-новому часу! І наскільки стало простіше тоді!

У них же в селі раніше господарство велике тримали, мали два годинники – один для годівлі тварин, інший – для всіх. Тепер це вже не потрібно, тому зняла той годинник, що для тварин, і сховала. Тепер живемо за одним годинником».

 

Марія – молода мама. Її режим повністю залежить від маленького Максима. Жінка впевнена, що період переходу на літній час вони не відчують, бо збираються жити за звичним режимом. Годинники, які є в оселі, всі електронні, у тому числі й ті, що у мобільних телефонах.

«Думаю, поки мій синочок маленький, я не буду підлаштовуватись до нового режиму. Залишу все, як є. Будемо їсти, спати, купатись так, як це робимо зараз. Так для дитини буде комфортніше. Нам же нікуди не потрібно поспішати».

 

А от мама двох дітей Аня вважає інакше.

«Якщо відверто, то вже стомилися від цього. Якщо годинники переводять восени на годину назад, то зранку діти можуть довше спати, але після шкільних занять повертаються додому, коли вже темно. А весною, коли треба зранку прокидатися на годину раніше, ще складніше. Марк старший, він прокидається швидко. Треба – значить треба! А першокласниці Мілаші складніше, її будити важче. На годину раніше вкластися спати - ще тяжко, а зранку прокинутися раніше тоді проблематично. Воно по часу відчувається: чи то ти на годину довше спиш, чи то ти на годину менше спиш. Поки не звикнуть – їм складно».

 

Олександр до переходу на літній-зимовий час ставиться негативно.

«Я особисто проти переведення. По-перше, колись намагались це обгрунтувати економічно. Але, як на мене, це не відповідає дійсності. Приклад: сьогодні я бачив, як в світлий час було ввімкнено світло у місті. Що ми намагаємось заощадити?

По-друге, це дуже заважає людям після переходу на новий час.

По-третє, з розкладом транспорту з'являються непорозуміння.

По-четверте, графік роботи доводиться корегувати. Хтось переробляє, хтось навпаки.

Та ще багато чого негативного. Як на мене, то я давно вже проти цього. Обіцяли припинити цей перехід ще багато років тому. Але кожен рік продовжують».
 

Думки щодо цього у кожного різні, але, здебільшого, люди або проти переведення годинників, або їм байдуже. Серед опитаних славутичан таких, хто підтримує чи кому подобається переведення годинників на новий час, спілкуючись з респондентами, ми не зустріли.

Але цьогоріч переведення годинників на літній час відбудеться. Як пояснили в Мінекономіки, запровадження літнього часу є загальноприйнятою міжнародною практикою.
 

«31 березня Україна переходить на літній час – о 3 (третій) годині за київським часом стрілка годинника переводиться на 1 (одну) годину вперед. Перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 509 від 13.05.1996 року "Про порядок обчислення часу на території України», – йдеться в повідомленні.

Отож, прослідкуйте, щоб усі ваші годинники були переведені вчасно на годину вперед і показували літній час.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: