Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому діти-чорнобильці позбавлені харчування у школах і що робити

За останні декілька днів до мене звернулась велика кількість людей, від виборців до керівників навчальних закладів, мерів і глав районних адміністрацій із повсюдною проблемою - у школах після канікул перестали годувати дітей-чорнобильців. Розібравшись із ситуацією, побачив, як правильна ідея децентралізації...

За останні декілька днів до мене звернулась велика кількість людей, від виборців до керівників навчальних закладів, мерів і глав районних адміністрацій із повсюдною проблемою - у школах після канікул перестали годувати дітей-чорнобильців.

 

Розібравшись із ситуацією, побачив, як правильна ідея децентралізації у питанні харчування без адаптаційного періоду може заблокувати все. Ідеологічно це вірний шлях, однак практична реалізація на початку, м'яко кажучи, шкутильгає.

Бюрократичні накладки зіграли злий жарт - діти лишились без харчування. Що ж насправді сталося?

Майже під ялинку, 29 грудня минулого року Кабмін своєю постановою № 716 «Про внесення змін до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» делегував Мінсоцполітики розподіляти кошти на безоплатне харчування дітей-чорнобильців структурним підрозділам з питань соцзахисту населення ОДА пропорційно чисельності потерпілих дітей.

Через два дні Мінсоцполітики, у свою чергу, своїм листом № 15880/14/14-20, яке надіслано до адміністрацій, призупиняє харчування з 12 січня по 1 квітня. Цей час потрібен для того, щоб профільні департаменти в ОДА провели тендери на послуги з організації харчування дітей.

Проблема у тому, що Міністерство не розподілило кошти, а отже обласні департаменти провести торги не могли. Плюс згідно прийнятого бюджету, всі соціальні програми фінансуються за рішенням Кабміну, виходячи з наявних ресурсів. Рішення не було.

Результат по факту - діти не харчуються.

Що ж робити?

Проаналізувавши проблему, прийшов до наступного висновку: Мінсоцполітики має терміново продовжити термін дії договорів про закупівлю послуг з організації харчування дітей, укладених ним у 2014 році, до 1 квітня цього року. А паралельно з цим - провести всі необхідні переформатування і опрацювати всі технічні моменти, впровадженні Кабміном наприкінці минулого року.

У середу Комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням Миколи Томенка одноголосно підтримав мою пропозицію і звернувся до Мінсоцполітики для негайного вирішення цієї проблеми.


Ярослав Москаленко,
народний депутат України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: