Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Опозиційний уряд презентував проект реформи АПК: аграріям обіцяють державну підтримку, а селянам – збільшення плати за оренду паїв

23 червня Опозиційний уряд провів чергове засідання, чільним питанням якого стало становище справ у сільському господарстві. За словами опозиціонерів, сьогодні аграрний сектор потерпає від відсутності реформ та нестачі підтримку з боку держави.

 
23 червня Опозиційний уряд провів чергове засідання, чільним питанням якого стало становище справ у сільському господарстві. За словами опозиціонерів, сьогодні аграрний сектор потерпає від відсутності реформ та нестачі підтримку з боку держави. Крім того, вартість матеріально-технічних ресурсів (сільськогосподарські машини, транспорт, насіння, корми, добрива, ПММ тощо) за останній рік зросла більш ніж на 60%.

На жаль, війна на Донбасі, нестабільна економіка, відсутність прозорої та зрозумілої системи дотацій для аграріїв та доступних кредитів роблять українську продукцію не спроможною успішно конкурувати на світовому ринку.

Головна проблема – втрата ключових ринків збуту. Незважаючи на підписану угоду про Асоціацію з ЄС, експорт в Європу мізерний – туди, згідно з квотами, постачається лише 1,5% цукру, до 3% яловичини, 3% м’яса птиці та менш ніж 0,1% молока від усього об’єму внутрішнього виробництва України.

Ще одне важливе питання – так звана «незавершена земельна реформа», навколо якої сьогодні точиться багато дискусій.

«Бажання зняти мораторій на продаж землі та викупити її за копійки при недосконалому земельному законодавстві в умовах війни, аж ніяк не можна називати реформою. Сьогодні земля в Україні дешевша ніж будь-де, і дозволяти її вільний продаж – апогей цинізму», - говорить голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко. – Ми підтримуємо ініціативу Опозиційного уряду та запропоновану ним програму дій. Акцент в ній буде зроблено на створенні умов для підвищення конкурентоспроможності наших аграріїв - забезпечить необхідну державну підтримку в конкурентній боротьбі в рамках ЄС та СОТ».

В першу чергу Опозиційний уряд пропонує забезпечити аграріїв державною підтримкою. Згідно субвенції, за кожен гектар обробленої зареєстрованої землі належить виплата в розмірі 1000 гривень. Це, в нинішніх умова – близько 30% від суми середніх витрат виробників на 1 га. Допомога буде видаватися для закупівлі насіння, ПММ та добрив.

Інша ініціатива покликана підтримати тваринництво, яке сьогодні в стані занепаду. За рік поголів’я крупної рогатої худоби зменшилося на 8%, овець та кіз – на 6,8%, птиці – на 7,3%. Тваринникам сьогодні необхідні, в першу чергу, компенсація відсотків за кредитами, та компенсація витрат по основним фондам. Опозиційний уряд пропонує закласти в бюджет близько 10 млрд. гривень на виконання цих пунктів. А якщо додати ще й доступне кредитування під 3-4% річних – галузь оживе і спад зупиниться.

Крім того, за словами опозиціонерів, не можна забувати про інфраструктуру сіл, яка сьогодні практично відсутня. Ремонт доріг, відновлення ґрунтів – це те, без чого розвиток галузі неможливий. Все це теж потребує державної підтримки.

Насамкінець, Опозиційний уряд пропонує збільшити виплати за оренду паю і продовжити дію мораторію на продаж землі на 10 років. Вартість оренди 1 га землі, згідно з програмою, повинна бути не менше ніж 80$ в гривневому еквіваленті.

«Основний дохід сільського населення нашої області, в першу чергу, пенсіонерів – це пенсія та орендна плата за пай, - каже голова Опозиційного блоку в Київській області Олександр Качний. – Враховуючи високі ціни на продукти харчування та комунальні послуги, підвищення ціни оренди пая, яке пропонує Опозиційний уряд – є абсолютно необхідним. Якщо селян залишать без підтримки, то ми дуже швидко перетворимося з експортера сільськогосподарської продукції на імпортера»

В Опозиційному уряді вважають, що державна підтримка дозволить виробникам с/г продукції інвестувати в розвиток виробництва, що сприятиме подальшому зміцненню позицій на світовому ринку. А податкові преференції дозволять збільшити заробітну платню аграріям, які зараз на 40-45% нижчі, ніж середня зарплата по Україні. Держава, наголошують, опозиціонери, повинна бути надійним партнером як простих селян, так і агробізнесу.

Тетяна Кожевнікова

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: